Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων το 2023

μέτρα στήριξης

Αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023, σταδιακή επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και φορολογικές ελαφρύνσεις είναι τα μέτρα που σχεδιάζουν στην κυβέρνηση και αναμένεται να εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη εργάζεται για την κοστολόγηση των μέτρων με γνώμονα πάντα τις αντοχές του προϋπολογισμού, αλλά και την εξεύρεση αντιμέτρων που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο η χώρα εξέρχεται από την ενισχυμένη εποπτεία, τα όποια μέτρα θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη τους, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την κοστολόγηση των μέτρων, αναζητούνται πόροι που θα τα χρηματοδοτήσουν.

Το «πακέτο» μέτρων θα στοχεύει στην ανακούφιση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από το πλήγμα των αυξήσεων των τιμών, ιδίως στην ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει μήνυμα ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης και οι φοροελαφρύνσεις συνεχίζονται.

Βέβαια, αυτή τη φορά η αύξηση του ΑΕΠ δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που προσμετράει η κυβέρνηση και αυτό καθώς ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα, δυσκολεύοντας το οικονομικό επιτελείο στη διαμόρφωση του τελικού «πακέτου».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Καθημερινή της Κυριακής,  ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων, καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη στην περίπτωση που η κατάσταση στην ενέργεια επιδεινωθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Tι σχεδιάζεται

• Αύξηση συντάξεων

«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια. Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 4%-5% από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Οπως προκύπτει από τον νόμο Βρούτση: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ, συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά περίπου 3,5%-4% και ο πληθωρισμός αυξηθεί κατά 6%-6,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά το 4,5%-5%.

• Αύξηση κατώτατου μισθού

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο Μάιο ο οποίος διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ (μεικτά) από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα αύξηση στα μέσα στου 2023. Σημειώνεται ότι η αύξηση του Μαΐου οδήγησε σε έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώΧ14=700).

• Εισφορά αλληλεγγύης

Καταργείται το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης που θεσμοθετήθηκε το 2011. Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί από το 2021, ενώ καταργείται πλήρως από το 2023, συμπαρασύροντας και τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους.

Για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε αυξήσεις των αποδοχών, που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

• Αναδρομικά συνταξιούχων

Αν και το κονδύλι είναι εξαιρετικά μεγάλο και προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός άφησε την περασμένη εβδομάδα παράθυρο επιστροφής δώρων και επικουρικών συντάξεων του 11μήνου 2015- 2016, ακόμα και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε το δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο άφησε ανοικτό «παράθυρο» για καταβολή σε δόσεις, χωρίς, πάντως, να δεσμεύεται σχετικά. Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν αποφασισθεί επιστροφή του ποσού, αυτό θα γίνει σταδιακά και όχι από το 2023.

• Εισφορές

Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες. To κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.

• Φορολογία εταιρειών

Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20%. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Το μέτρο εντάσσεται στον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας.
{BLACK}• Τέλος επιτηδεύματος.{BLACK} Κατάργηση ή μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

• ΦΠΑ

Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%. Το μέτρο υπολογίζεται να θεσμοθετηθεί το 2024, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή