Έρχεται ο Πομπέο στην Αθήνα και “το παίρνει πάνω του”: Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο για διάλογο Αθήνας και Άγκυρας – Η Μέρκελ καθυστερεί τις κυρώσεις

διπλωματικό παρασκήνιο Αθήνα Πομπέο

 

Την ερχόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο. Και μάλλον αυτή η επίσκεψη θα κρίνει πολλά στην πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ΗΠΑ δείχνουν να θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη “διευθέτηση” της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας την περιοχή “μακρά τους σύνορα” και χώρο προνομιακών διπλωματικών δράσεων.

Την ίδια περίοδο η Γερμανία επιθυμεί να συμβάλει στη “διευθέτηση” αυτή, υποσχόμενη στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, ώστε να δώσει χρόνο και χώρο στη διπλωματία – κάτι που ζήτησε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος, την εβδομάδα που πέρασε,  δηλώνοντας ότι αυτό ακριβώς επιδιώκει με την απόσυρση του Oruc Reis.

  • Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα με πρωταγωνιστές (και υπό την πίεση) Πομπέο και  Μέρκελ θα προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία, με πρώτη πράξη την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που θα ανακοινωθεί  πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι διερευνητικές επαφές θα ανακοινωθούν μεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η διεξαγωγή τους θα γίνει μετά, οδηγούνται οι δύο πλευρές, υπό την πίεση των παράλληλων διπλωματικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ εξάντλησε τις πιέσεις προκειμένου, μετά την απόσυρση του Oruc Reis,  να γίνει ένα πρώτο βήμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, έτσι ώστε να μην συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

  • Η πιο καθοριστική παρέμβαση, ωστόσο, και κυρίως προς την Άγκυρα, φαίνεται ότι ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, ο οποίος καταφτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για τα περαιτέρω…

Η παρέμβαση Πομπέο στην απόσυρση του Oruc Reis φαίνεται ότι υπήρξε ιδιαίτερα  αποτελεσματική, αφού η Άγκυρα – πέραν των άλλων Αμερικανικών παραινέσεων και κυρίως του Αμερικανού προέδρου – πήρε και το μήνυμά του Αμερικανού ΥΠΕΞ από την όλη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του στην Κύπρο. Τώρα έρχεται η σειρά των συζητήσεων με την Αθήνα για να βρεθεί “φόρμουλα ουσιαστικού διαλόγου” με την Άγκυρα.

Το δύσκολο bra de fer με τους συμμάχους

Ετσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, η Αθήνα γνωρίζει ότι σε αυτή τη φάση, θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να πετύχει τη διαμόρφωση και έγκριση λίστας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε.

  • Από την άλλη πλευρά, δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εγκλωβιστεί σε έναν δρόμο διαλόγου, από τη στιγμή που ο Ερντογάν προκαλεί μέχρι τελευταία στιγμή και διαδηλώνει δημοσίως ότι η απόσυρση του Oruc Reis είναι προσωρινή.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η μόνη συνετή διαχείριση είναι αυτή της συμφωνίας για επανέναρξη των διερευνητικών πριν τη Σύνοδο, αλλά σε ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής.

Αυτό, κατά τους ίδιους κύκλους, αφήνει μικρά, έστω,  περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε να υπάρξει η συζήτηση περί κυρώσεων και να επιδιωχθεί η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για μία διαδικασία που θα  ενεργοποιούσε τις κυρώσεις σε περίπτωση επανάληψης των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας.

Βεβαίως στο τραπέζι υπάρχει και το ζήτημα με τις πρόσθετες κυρώσεις που είχε ζητήσει η Κύπρος, έχοντας, μάλιστα,  αποσπάσει και σχετική απόφαση των υπουργών στο άτυπο Συμβούλιο Γκυμνιχ, στο Βερολίνο.

Και αν για την Αθήνα τα πράγματα είναι πιεστικά,  για την Λευκωσία  είναι ακόμα πιο κρίσιμα, καθώς τα τουρκικά πλοία Barbaros και Yavuz παραμένουν εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συνδέεται και με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών –γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα–, έχει απόλυτη σχέση και με την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επίκεντρο της επίσκεψής του αμερικανού ΥΠΕΞ αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την επόμενη Κυριακή ο κ. Πομπέο αναμένεται να βρεθεί και στην αμερικανική βάση στη Σούδα.

Υπενθυμίζεται ότι οκ. Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη–αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή