Ερχεται το πολιτικό τέλος του Ερντογάν; – Μέτωπο αποκαθήλωσής του στήνουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης , ενώ η λίρα καταρρέει

Κλιμακώνει Ερντογάν

Την Πέμπτη ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ζήτησε «επίσημη ιατρική πραγματογνωμοσύνη».

Την Παρασκευή το Reuters και οι Financial Times μετέδωσαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αίρει την εμπιστοσύνη του στον κεντρικό τραπεζίτη Σαχάπ Καβτσίογλου – τον τέταρτο κεντρικό τραπεζίτη μέσα σε έναν χρόνο – και η λίρα βυθίστηκε σε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Και ταυτόχρονα, το Reuters επίσης μετέδωσε ότι έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εντείνουν τις κινήσεις τους για την συγκρότηση μετώπου που θα οδηγήσει στην πολιτική ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν.

Mέτωπο πολιτικής ανατροπής του Ερντογάν

Είναι προφανές πως στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Τουρκίας τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters, τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης – ανάμεσά τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα – πυκνώνουν τις επαφές τους και την Πέμπτη είχαν την Τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ τους.

Και η στρατηγική τους επιδίωξη είναι να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο ως το τέλος του έτους, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές – να φύγει, δηλαδή, ο Ερντογάν από την εξουσία, όταν διεξαχθούν εκλογές, δηλαδή το αργότερο το καλοκαίρι του 2023.

Η τουρκική αντιπολίτευση επιχειρεί, ουσιαστικά, να επαναλάβει σε πανεθνικό επίπεδο το μοντέλο που την οδήγησε στην μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2019, όταν κατάφερε να ελέγξει και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας – Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. «Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επιχειρεί κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ: Να ενωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μουράτ Γετκίν στο Reuters.

Χάνει πόντους στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν

Η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να κινείται λίγο πάνω από το 30%, έναντι 42,6% που είχε λάβει στις εκλογές του 2018. Οι δε εταίροι του, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίζονται να έχει υποχωρήσει από το 11,1% στο 8-9%.

Η πρώτη αιτία για την εικόνα αυτή είναι η εκρηκτική κατάσταση στην πραγματική οικονομία της Τουρκίας: Η ακρίβεια και οι ελλείψεις, όπως και η αδυναμία εξυπηρέτησης χιλιάδων δανείων λόγω της απαξίωσης της λίρας – φαινόμενα που εντείνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, ο αυταρχισμός του καθεστώτος έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των αντιπάλων του, που αποφασίζουν να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνασπιστούν – έστω και όχι όλοι, καθώς είναι αμφίβολη η συμπερίληψη του κουρδικού HDP στις διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση ζητά αλλαγή πολιτεύματος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η αλλαγή του ίδιου του πολιτεύματος της Τουρκίας. Κοινώς, η επιστροφή στην προεδρευομένη από την προεδρική δημοκρατία, την οποία ως γνωστόν καθιέρωσε με τη συνταγματική μεταρρύθμιση ο Ερντογάν, ενισχύοντας τις δικές του εξουσίες σε βάρος εκείνων της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, δήλωσε στην Hurriyet ότι δεν προτίθεται να συζητήσει οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή με τον Ερντογάν και το AKΡ, διότι κάτι τέτοιο «θα νομιμοποιούσε την αυταρχική εξουσία τους». Πρόκειται, προφανώς, για μια ακόμη ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σενάριο για “έκτακτη μεταβατική ηγεσία”

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί τους επόμενους μήνες αντιμέτωπος με τις πιο μεγάλες ίσως προκλήσεις της θητείας του στην ηγεσία της Τουρκίας. Η οικονομική συγκυρία δεν τον ευνοεί, οι πολιτικές κινήσεις εναντίον του πληθαίνουν, και οι ψίθυροι για την υγεία του εξελίσσονται πλέον σε θέμα της τουρκικής πολιτικής ατζέντας.

Κι εδώ, ίσως δεν στερείται σημασίας και το πρόσφατο δημοσίευμα του Foreign Policy το οποίο έθεσε το ερώτημα εάν η υγεία του τούρκου προέδρου είναι σε κατάσταση που να του επιτρέπει να κυβερνά – όπως έθεσε και το σενάριο μίας «έκτακτης μεταβατικής ηγεσίας» στην Τουρκία στην περίπτωση που ο Ερντογάν αποδειχθεί πολύ άρρωστος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή