Έρχεται το “πράσινο διαβατήριο” για τις μετακινήσεις εντός ΕΕ. Τί στοιχεία θα περιλαμβάνει και σε ποιες χώρες θα εφαρμοστεί

Το σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζει τις ηγεσίες των χωρών μελών – ακόμα και αυτές που εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις – να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία για την έγκριση ενός υγειονομικού πιστοποιητικού, του  λεγόμενου «πράσινου διαβατηρίου», για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε χθες ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Όπως εξήγησε, αυτό το πιστοποιητικό, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα αναφέρουν αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για την Covid-19 ή αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ.

Τί θα περιλαμβάνει το “πράσινο διαβατήριο”

Το «πράσινο διαβατήριο» θα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, θα δίνεται δωρεάν και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά. Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο», διευκρίνισε ο Μπρετόν, εκτιμώντας ότι είναι «πρωταρχικής σημασίας να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η τουριστική περίοδος».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο.

Αυτή η κατάσταση «για εμένα, είναι απαράδεκτη ή, σε κάθε περίπτωση, ακατανόητη».

Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ευρώπη: «δεν σημαίνει, επειδή είχαμε μια καθυστέρηση (με το εμβόλιο) της AstraZeneca ότι θα καθυστερήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού του πρώτου τριμήνου», κατέληξε.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος που κατέθεσε πρόταση στην Ε.Ε για υιοθέτηση υγειονομικού διαβατηρίου ήταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει σημαντικά την  έλευση τουριστών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού συντάχθηκαν εξ αρχής όλοι οι ηγέτες των χωρών του Νότου, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή