Έρχονται αλλαγές στα αυτοκίνητα: Πρόστιμα για τα παλιά – Κίνητρα για τα ηλεκτρικά

Την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας των παλαιών αυτοκινήτων στην χώρα μας συνεχώς αυξάνεται, κάτι που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη κίνητρα για την αγορά νέων μη ρυπογόνων αυτοκινήτων, αλλά και πρόστιμα για όσους επιμένουν να τα οδηγούν επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. αυτή τη στιγμή είναι περίπου 15,4 έτη, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται στα 9,9 έτη.

Εξάλλου, η διάδοση της ηλεκτροκίνησης τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το αν τελικά αξίζει ο Έλληνας να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι τιμές των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων
Σήμερα, μέχρι τα τώρα δεδομένα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να θεωρηθούν ακριβά. Όμως υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή λίγο πάνω αυτής των αντίστοιχων σε διαστάσεις συμβατικών αυτοκινήτων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο Volkswagen ID.3, του οποίου ήδη έχουν ανακοινωθεί τιμές, λόγω και σχετικής επιδότησης που δίνει η κυβέρνηση, θα έχει παραπλήσια τιμή πώλησης με το επίσης ολοκαίνουργιο Golf.

Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν κάθε μήνα να ρίξουν το κόστος των μοντέλων τους. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μπαταρίες που σήμερα είναι βαριές, ακριβές και με θεωρητικά μικρή αυτονομία, ενώ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν: θα γίνουν ελαφρύτερες, φθηνότερες και με μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτό αποτελεί και το κλειδί της υπόθεσης, καθώς από αυτό το σημείο και έπειτα οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πέφτουν σταδιακά.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται περίπου μισή ώρα για να φορτίζουν το 70%-80% του συνολικού όγκου της μπαταρίας τους. Αυτό μπορεί να γίνει και σε απλό οικιακό τριφασικό δίκτυο στη διάρκεια της νύχτας. Με μικρό φορτιστή ισχύος 11KW, στο σπίτι ή στην εργασία, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται πλήρως σε χρόνο 5-8 ωρών. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από τη συχνότητα της φόρτισης και της αποφόρτισης. Κατά κανόνα όμως, πραγματοποιούνται χιλιάδες φορτίσεις και αποφορτίσεις πριν μειωθεί σημαντικά η ισχύς. Εξάλλου, παρέχεται και σχετική εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν θα μειωθεί κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό (συχνά το 80% της τιμής της ωφέλιμης χωρητικότητας).

Όσον αφορά το κόστος, αυτό είναι διαρκώς μειούμενο, ενώ αναμένεται να προσφερθεί σύντομα στην αγορά και η δυνατότητα leasing μπαταριών.

Τα πρόστιμα για τα παλαιά αυτοκίνητα
Τόσο τα στελέχη της Ειδικής Επιτροπής όσο και τα στελέχη από την αγορά έχουν συμφωνήσει να επιβάλλουν υπέρογκους φόρους που θα κυμαίνονται από 1.000% και πάνω για τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 (πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2000 έως το 2005) ή και παλαιότερα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το in.gr, πέραν της κατάργησης του Ιστορικού Τέλους Ταξινόμησης που αποκάλυψε το Newsauto.gr και στην υιοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης με την Αξία Λιανικής προ Φόρων εξετάζει την αύξηση των απομειώσεων στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με μικρές ηλικίες ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και βέβαια να μειωθεί η μέση ηλικία του γηρασμένου στόλου οχημάτων.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει το newsauto, θα μειωθεί το νέο αυξημένο Τέλος Ταξινόμησης που προκύπτει από την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού του μέσω Αξίας Λιανικής προ Φόρων και θα γίνουν πιο προσιτά για τους καταναλωτές.

Παράλληλα οι απομειώσεις εξαιτίας των διανυθέντων χιλιομέτρων είναι επίσης πολύ πιθανό να επανεξεταστούν και να «επιδοτούνται» επιπλέον τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα με λίγα διανυθέντα χιλιόμετρα έναντι εκείνων που έχουν διανύσει πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά τόσο τα στελέχη της Ειδικής Επιτροπής όσο και τα στελέχη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και από τους εισαγωγείς και τους εμπόρους είναι όλοι σύμφωνοι να επιβληθούν υπέρογκοι φόροι στα παλαιά και ρυπογόνα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ώστε να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων.

Τα κίνητρα για «καθαρά» αυτοκίνητα
Η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα, με ξεκάθαρες προτεραιότητες:

– Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

– Παροχή κινήτρων σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, για την αγορά νέων αυτοκινήτων.

– Διευκόλυνση της εισαγωγής ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 5 και Euro 6.

Οι σκέψεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αφορούν:

– Αναλογική μείωση των δασμών για αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 5, Euro 6. Οι οδηγίες ρύπων της κατηγορίας Euro 6 θα ενοποιηθούν και πλέον δεν θα υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες.

– Υποχρέωση πλήρους ιστορικού για τα οχήματα που θα εισάγονται, ώστε ο στόλος να ανανεωθεί με πιο καθαρά μοντέλα.

– Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

– Αύξηση των δασμών για τα ρυπογόνα, παλαιού τύπου οχήματα. Με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για την αγορά παλαιών μεταχειρισμένων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή