Έρχονται νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- Το «κρυφό» δημοσιονομικό χαρτί της κυβέρνησης στην 10η αξιολόγηση – Τι εξετάζεται για φορολογία ακινήτων και συντελεστές ΦΠΑ

Μειώσεις φόρων

Έρχονται νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Μία αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δίνει το στίγμα της φορολογικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη διετία η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την πανδημία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σημαντική ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Και αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, δηλαδή μέσα από νέες μειώσεις φόρων.

“Κλειδί” η 10η αξιολόγηση για νέες μειώσεις φόρων

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σταϊκούρας είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά “σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, σε λιγότερο από δύο χρόνια, σειρά παρεμβάσεων προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Είμαστε απολύτως συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο συμφωνώντας με τους θεσμούς και υλοποιούμε μέτρα υπέρ των πολλών. Αποδείξαμε ότι και σχεδιάζουμε και πράττουμε. Οι εξ αποστάσεως φλυαρίες δεν είναι πολιτική μας”.

Στο τραπέζι η μείωση της φορολογίας ακινήτων και του ΦΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον οι εξελίξεις στην οικονομία είναι θετικές τότε στον προϋπολογισμό του 2022 που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή, ενδέχεται να υπάρχουν ρυθμίσεις για τη μείωση και της άμεσης (πχ. φορολογία ακινήτων και εισοδημάτων) αλλά της έμμεσης φορολογίας (πχ. συντελεστές ΦΠΑ).

Οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν να κάνουν τόσο με την πορεία του τουρισμού, που από σήμερα επανέρχεται σε ρυθμούς κανονικότητας, αλλά και με την υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 καθώς η έγκρισή του και η έναρξη χρηματοδότησής του από τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγων για την πορεία του ΑΕΠ.

Θα ζητηθεί αύξηση της προκαταβολής των 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων  ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο φθινόπωρο. Αν αυτός ο στόχος της κυβέρνησης επιτευχθεί τότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης περισσότερων επενδυτικών σχεδίων μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρείς εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη δέσμη πέντε μέτρων που αφορούσαν στη μείωση της φορολογίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα:

  • Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
  • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για το 2021 η προκαταβολή φόρου μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
  • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22% ( το 2019 ο συντελεστής ήταν στο 28%).

Σημειώνεται ότι από το 2020 ισχύει μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

  • Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Τα κέρδη για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ρυθμίσεις αυτές  με τη μείωση του συντελεστή φόρου αλλά και της προκαταβολής, θα φέρουν ελάφρυνση φόρων για μια μικρή επιχείρηση έως  18% ενώ για έναν ελεύθερο επαγγελματία η μείωση φόρων ξεπερνά το 22%.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που συμμετέχουν στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για το 2022 σημειώνουν με έμφαση ότι οι αποφάσεις για μείωση της φορολογίας συνδέονται ευθέως με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «θα οδηγήσουμε τη χώρα σε  δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Καμία δημοσίευση για προβολή