Έρχονται τα Rafale και η Τουρκία ανησυχεί: Έμαθε από πρώτο χέρι την καταστροφική ισχύ τους στη Λιβύη (Video)

Πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ακόμα μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, η Τουρκία είχε δει από πρώτο χέρι την καταστροφική ικανότητα των μαχητικών Rafale που από το τέλος του έτους θα διαθέτει και η Ελλάδα.

Ήταν αρχές Ιουλίου του 2020 όταν «αγνώστου ταυτότητας» μαχητικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν από το πουθενά, χωρίς κανένα ραντάρ να μπορέσει να τα ανιχνεύσει, ισοπέδωσαν την αεροπορική βάση που βρισκόταν στην Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και αφού ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο, εξαφανίστηκαν χωρίς κανείς να μπορέσει να προλάβει να αντιδράσει.

Το επιθετικό ραντάρ Spectra

Το αποτέλεσμα της επιδρομής ήταν μείζον, καθώς αιγυπτιακό κανάλι δημοσιοποίησε βίντεο από τον βομβαρδισμό που κατέστρεψε ολοσχερώς τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk και τρία ραντάρ. Το βίντεο περιλαμβάνει σκηνές… κόλασης με εκρήξεις που διέλυσαν κτηριακές εγκαταστάσεις και συστήματα αεράμυνας των Τούρκων που υπήρχαν εγκατεστημένα στην βάση.

Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι οι καταστροφείς δεν ήταν άλλοι από τέσσερα αιγυπτιακά Rafale, τα οποία, κυριολεκτικά «αόρατα» από τα εχθρικά ραντάρ, κατάστρεψαν ολοσχερώς την τουρκική βάση στη Λιβύη. Αυτό αποδίδεται στο επιθετικό ραντάρ Spectra που διαθέτουν τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά, το οποίο επιτίθεται σε αυτά του αντιπάλου και τα μπλοκάρει κατά τρόπο που να φαίνεται ότι λειτουργούν χωρίς να συμβαίνει αυτό.

Η Ελλάδα «αλλάζει πίστα»

Φυσικά, το επιθετικό ραντάρ δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό των Rafale που τα καθιστά εξαιρετικά εξελιγμένα, καθώς το γαλλικό μαχητικό παντώς ρόλου (omnirole) έχει σχεδιαστεί με stealth χαρακτηριστικά που μειώνουν το στίγμα του στα εχθρικά ραντάρ και μπορεί να πραγματοποιήσει παντώς είδους αποστολές, από εναέρια υπεροχή μέχρι στρατηγικό βομβαρδισμό επίγειων στόχων,

Με την απόκτηση των Rafale εκτιμάται ότι η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» και γίνεται κυρίαρχη στον τομέα της εναέριας άμυνας στην περιοχή, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Τουρκία παραμένει με μη αναβαθμισμένα και παλιά F-16 ως το κύριο κομμάτι της αεροπορικής της δύναμης, καθώς η χώρα έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Καμία δημοσίευση για προβολή