Έρευνα: Η κρίση επηρεάζει το 92% των επιχειρήσεων. Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας έχουν επηρεάσει το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων (92%), με αποτέλεσμα να αναμένουν μείωση των προβλεπόμενων εσόδων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μείωση της απασχόλησης, των επενδύσεων και της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα (16/03 έως 20/03) του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελληνική αγορά σε 281 εταιρείες.

  • Οι επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην έρευνα εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παρούσας ύφεσης στην οικονομία θα φανούν σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις μικρού μεγέθους εταιρείες (με λιγότερο από 50 άτομα προσωπικό) αναμένουν μείωση των εσόδων τους κατά 50% και παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό, το 58% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι απαιτείται λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 92%, των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν επηρεάστηκε από τις συνέπειες του ιού με αποτέλεσμα να αναμένουν μείωση των προβλεπόμενων εσόδων τους.

  • Αντίθετα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αύξηση κύκλου εργασιών.

Αξιολογώντας τις απαντήσεις των εταιριών, φαίνεται ότι η καθημερινή λειτουργία και τα έσοδα έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επιδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της. Αντίθετα, η παραγωγή έχει κλονιστεί λιγότερο, καθώς η ζήτηση κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζει να είναι αυξημένη.

Μείωση εσόδων βλέπει το 56% των επιχειρήσεων

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (56%) πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν αυτή τη στιγμή την ακριβή ζημία. Το 3% υπολογίζει σε μία πιθανή αύξηση ή μηδενική επίδραση στα έσοδά τους. Οι εταιρίες αυτές ανήκουν στον τομέα πώλησης τροφίμων και τεχνολογικών προϊόντων.

Οι περισσότερες από τις μικρού μεγέθους εταιρείες (με λιγότερο από 50 εργαζομένους), εκφράζουν έντονη ανησυχία αναφορικά με τα προβλεπόμενα έσοδά τους και αναμένουν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 50%.

Μείωση επενδύσεων και απασχόλησης

Το 86% των επιχειρήσεων της έρευνας πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν αρνητικά οι
προγραμματισμένες επενδυτικές τους αποφάσεις τους και οι περισσότερες πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ανάπτυξη της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Αυτό το κλίμα αποτυπώνει τον δισταγμό των εταιριών να προχωρήσουν άμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2020.

Οι εξαιρέσεις αφορούν επιχειρήσεις που κινούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας, αλλά και της υγείας αναμένουν θετικές εξελίξεις τόσο στις επενδυτικές τους αποφάσεις όσο και στην απασχολησιμότητα.

Στον τομέα της απασχόλησης, παρατηρείται επίσης μία αρνητική επίδραση (75%). Η γενική αβεβαιότητα προκαλεί διαταράξεις στις επενδύσεις των εταιριών και όσον αφορά στο προσωπικό.

Και στον τομέα της απασχόλησης, εταιρίες που κινούνται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και στην τεχνολογία, φαίνεται ότι αναμένουν θετικές εξελίξεις, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε προσωπικό.Τηλεργασία και ακύρωση ταξιδιών στα μέτρα κατά του ιού

Περιορισμένη η παραγωγικότητα από την τηλεργασία

Οι εταιρίες που εφαρμόζουν πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας, έχουν παρατηρήσει με ποσοστό 37% πως το προσωπικό είναι το ίδιο παραγωγικό, ενώ το 33% ότι παρουσιάζει μικρότερη παραγωγικότητα.

Παρόλα αυτά, το 21% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη επί του ζητήματος, ενώ μόλις το 7% θεωρεί ότι το προσωπικό της είναι περισσότερο παραγωγικό.

Διχασμένη η επιχειρηματική κοινότητα με τα κυβερνητικά μέτρα

Διχασμένη εμφανίζεται η επιχειρηματική κοινότητα σε ότι αφορά την αξιολόγηση των ήδη ληφθέντων από την κυβέρνηση μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας το 42% είναι ικανοποιημένο από τα μέχρι στιγμής μέτρα, ενώ το 58% φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο και να πιστεύει ότι απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων ενεργειών.

Ποια επιπλέον μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση

Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος στα μέσα αυτής της κρίσης, οι εταιρίες ανέφεραν πρωτίστως ότι χρειάζεται η επιβολή μέτρων για τη χρηματοοικονομική τους στήριξη.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί το πάγωμα πληρωμών-οφειλών και γενικότερα των φορολογικών τους υποχρεώσεων προς το κράτος και η προσαρμογή των δανείων τους, είτε με την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, είτε με τη χορήγηση δανείων με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια.

Επίσης κρίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα τήρησης της πολιτικής “μένουμε σπίτι” και να κλείσουν όλες οι εταιρείες (εκτός από εκείνες με είδη πρώτης ανάγκης).

Ορισμένες εταιρείες δήλωσαν ότι σημαντικό είναι να ρυθμιστούν τόσο οι εργοδοτικές εισφορές, όσο και να ενισχυθούν τα κονδύλια για τις πληρωμές των εργαζομένων από το κράτος σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Σημαντική βάση στην ενδυνάμωση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εταιρειών από το σπίτι θα αποτελέσουν οι συνέργειες του κράτους με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να ενισχυθούν οι ψηφιακές υποδομές σε όλη τη χώρα.

Η στοχευμένη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος και η εφαρμογή των οδηγιών από τις επιχειρήσεις μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης αυτής απειλής και να αναστρέψουν το υφεσιακό κλίμα.

Το προφίλ των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα

Από τις 281 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα η πλειοψηφία τους με ποσοστό 58% είναι εταιρείες με αριθμό εργαζομένων μικρότερο του 50, το 8% αποτελείται από 50 έως 100 υπαλλήλους, το 11% είναι εταιρίες με αριθμό εργαζομένων από 101-150 άτομα, ενώ τέλος το 23% αντιπροσωπεύει εταιρείες με αριθμό εργαζομένων μεγαλύτερο του 150.

Το υψηλό ποσοστό της τάξεως του 66% αποτυπώνει τη συμμετοχή εταιριών που ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ αντίστοιχα το υπόλοιπο ποσοστό ύψους 34% κατανέμεται στους υπόλοιπους τομείς (βιομηχανικός τομέας, μεταποιητικός τομέας, τομέας λιανικής, πρωτογενής τομέας).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή