Εργασιακά: Η διεθνής τάση και η Ελλάδα – Τι έχει και τι δεν έχει το νέο νομοσχέδιο

     

    Το νέο  εργασιακό νομοσχέδιο:   Το αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο και θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Θα περιλαμβάνει, καθ’ όλες τις ενδείξεις, αλλαγές στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικού τομέα,  στην δημιουργία  ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ψηφιακό ωράριο καθώς  και λευκό μητρώο για τις  επιχειρήσεις. Κύριος στόχος του Υπουργείου είναι η καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας  και το νομοσχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους.

    Τι άλλο θα θέλαμε στο νομοσχέδιο ; Πέρα από τα παραπάνω, θα θέλαμε να δούμε και  μια νομοθετική ρύθμιση που να αφορά την ευεξία των εργαζομένων, όπως γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές χώρες. Σημαντική παράμετρος της απόδοσης των εργαζομένων, πέρα από το να τους αρέσει το αντικείμενο της εργασίας τους , είναι να νιώθουν και ευεξία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Αυτό, εκτός από την συμβολή στην ποιότητα ζωής, συντελεί στην αφοσίωση του εργαζομένου στην επιχείρηση και τους στόχους της  και αυξάνει την παραγωγικότητα  του προσωπικού.

    Είναι εφικτό να επιτευχθεί στην Ελλάδα ; Eίναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη χώρα μας ακόμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρού ή μεσαίου τύπου και έχουν περιορισμένους πόρους στη διάθεση τους για την υλοποίηση της εργασιακής ευεξίας. Επιπλέον το πρόβλημα με το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό είναι πως μέσα στην εταιρεία συνήθως έχουν παραπάνω από έναν ρόλο και δεν υπάρχει χρόνος για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που προάγουν την ευεξία στον χώρο εργασίας.

    Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη : H χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη “ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας”, έναν δείκτη που μετρά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων σύμφωνα με το πόσες ώρες εργάζονται. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η χώρα  που το ανθρώπινο δυναμικό της εργάζεται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη και παρόλα αυτά έχει την πιο χαμηλή παραγωγικότητα στο τέλος της ημέρας. Πρότυπο αποτελούν φυσικά οι Σκανδιναβικές χώρες με πρώτη την Σουηδία. Πρόσφατα δε είδαμε την απόφαση της κυβέρνησης της Φινλανδίας να καθιερώσει και εκείνη (όπως ήδη γίνεται στη Σουηδία) το  τετραήμερο εργασίας με 6 αντί 8 ώρες εργασίας, αφού η παραγωγικότητα έχει φτάσει στα ύψη.

    Η ευημερία των εργαζομένων  μπορεί να προβλέψει : Tόσο την απόδοση της επιχείρησης όσο και την μελλοντική συμπεριφορά των υπαλλήλων.  Αυτό καθιστά για την Ελλάδα ακόμη πιο σημαντική την εργασιακή ευεξία, καθώς η πολλαπλοί ρόλοι των υπαλλήλων επηρεάζουν αρκετά την οργάνωση της επιχείρησης .

    Τα επόμενα χρόνια : Eκτιμήσεις δείχνουν πως   οι εταιρείες θα δώσουν περισσότερη έμφαση στην εργασιακή ευεξία, καθώς οι επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν την παγκόσμια ροπή χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης , με εργαλεία που μπορούν να διαθέσουν οι ίδιοι εκ των έσω. Η αλλαγή αυτή στα εργασιακά ήθη, θα  φέρει νέα δεδομένα,  όπως την αύξηση του  αριθμού γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, την  καθιέρωση συνεχούς εκπαίδευσης  και υλική, φυσική και ψυχική  ενδυνάμωση των εργαζομένων.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή