Εργατική Πρωτομαγιά: Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας στις πορείες – Απάντηση του ΚΙΝΑΛ στον Κ. Χατζηδάκη για τα “7 fake news του ΣΥΡΙΖΑ”

Τσίπρας Πρωτομαγιά

Xιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά – κινητοποιήσεις που είχαν ως αιχμή την απόρριψη του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή η κυβέρνηση.

Στις πορείες συμμετείχαν εκτός από τα συνδικάτα και τις εργατικές οργανώσεις, πολλά στελέχη κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σειρά των απεργιακών κινητοποιήσεων, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Δ. Κουτσούμπας: Αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο», η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Α. Τσίπρας: Θα δώσουμε την μάχη μέχρι τέλους

Στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσαν το «παρών» o Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε.

ΚΙΝΑΛ: “Τα επτά ψέμματα της κυβέρνησης”

Από την πλευρά του, ο ΚΙΝΑΛ απάντησε στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που μίλησε για «επτά fake news του ΣΥΡΙΖΑ» ως προς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το εργασιακό. Με δική του ανακοίνωση ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε πως η κυβέρνηση στο εργασιακό «καταφεύγει σε επτά ψέματα για να κρύψει την αλήθεια: Για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!».

Και αναλύει τις επτά (7) «αντεργατικές αλήθειες» που εισάγει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για τις εξής:

«1. Ο προσωπάρχης, και με ατομική σύμβαση, ορίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι τις 10 ώρες. Έως τώρα, το ευέλικτο ωράριο εφαρμοζόταν μετά από διάλογο και συλλογικές συμβάσεις.

  1. Η κυβέρνηση καθορίζει τον (βασικό) μισθό (με κρατική απόφαση και όχι μέσω Συλλογικών Διαπραγματεύσεων).
  2. Οι νέοι άνεργοι έχουν (συνεχώς) όλο και λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης.
  3. Το ακαθόριστο, εξαντλητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο εργασίας καταστρέφει την οικογενειακή ζωή.
  4. Οι τράπεζες, κινούμενες ολιγοπωλιακά και πιεζόμενες από τα «κόκκινα» δάνεια, δεν στηρίζουν τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν στέγη. Γι’ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΟΑΕΔ/ΟΕΚ.
  5. Περιορίζεται η δικαστική προστασία για παράνομη απόλυση (δικαίωμα επαναπρόσληψης) μόνο στις περιπτώσεις νέου πατέρα (για 6 μήνες μετά την απόκτηση του μωρού), σε περίπτωση άρνησης της 10ωρης εργασίας ή τηλεργασίας πέραν του συμφωνηθέντος ωραρίου.
  6. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο μισθωτός θα αποφασίζει εάν θα πληρώνεται τις υπερωρίες ή θα δουλεύει παραπάνω για να κάνει… διακοπές. Αυτό δεν το υποστήριξε ούτε η Σχολή του Σικάγο».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή