Ερντογάν: Τι ζήτησα από τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες – Ο απ΄ευθείας διάλογος, οι «ειδικοί απεσταλμένοι» και η απεμπλοκή των «τρίτων»

Δρομολογείται τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν με ... διαφορετικές ατζέντες

Ο «απ΄ευθείας διάλογος» χωρίς διαμεσολάβηση «τρίτων» με την Ελλάδα φαίνεται να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος στην νέα τακτική του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, με βάση τα όσα είπε σήμερα ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος. Κι αυτό τον άμεσο διάλογο, σε επίπεδο κορυφής, δηλώνει ότι ζήτησε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Μπακού, έδωσε λεοπτομέρειες για τα όσα συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

“Να μιλάμε οι δυό μας, χωρίς μεσολάβηση τρίτων”

«Είδα», είπε, «αρκετούς ηγέτες σε διμερείς συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: ‘να συνεχίσουμε όπως το κάνουμε σήμερα. Να μην φέρνουμε τρίτους στις κουβέντες μας, οργανισμούς ή άλλα κράτη από εδώ και στο εξής.

Ό,τι κάνουμε στο μέλλον, να το κάνουμε εμείς οι δυο. Ας αφήσουμε τους ειδικούς απεσταλμένους μας να συναντώνται και στη συνέχεια, να μας ενημερώνουν. Και μετά από αυτό, να τα λέμε μεταξύ μας. Ας ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα».

Οι “ειδικοί απεσταλμένοι” Καλίν και Σουρανή

Πρόσθεσε μάλιστα ότι επί της πρότασης αυτής υπήρξε συμφωνία: «Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, και θα κάνουμε τα βήματα μας» είπε και πρόσθεσε:

«Η συνάντηση μας με τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι απο εδώ και πέρα να πάει καλά».

“Η Τουρκία πρέπει να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.”

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έκανε στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το έφεραν στην ατζέντα, αλλά το κάναμε εμείς. Συζητήσαμε για τη Frontex και ακούσαμε τους Ευρωπαίους να έχουν παράπονα γι’ αυτή».
Επιπλέον, επανέφερε το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν είναι δυνατό για την Ένωση να πετύχει τους στόχους της και να αποτελέσει μεγάλη δύναμη, χωρίς την Τουρκία να αποτελεί πλήρες  μέλος της. Παρά τις αδικίες που έχουμε βιώσει, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ένταξή μας και ελπίζουμε, μετά από μισό αιώνα να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε η ΕΕ να απαλλαχθεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Καμία δημοσίευση για προβολή