Έλλη Τριανταφύλλου

Αλλάζει ραγδαία ο κόσμος, όπως τον ξέραμε, με πρώτες τις ΗΠΑ

Ακόμα και οι ιστορικά καταγεγραμένες μνήμες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ωχριούν μπροστά στον παγκόσμιο τρόμο που έχει καταλάβει ολόκληρο τον πλανήτη για την  πανδημία του νέου κοροναϊού , που γονατίζει ανθρώπινες αντοχές, λυγίζει τις πιο ισχυρές οικονομικές και ανατρέπει κεκτημένες βεβαιότητες για όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι είναι ο κόσμος.

Με “σύμμαχο” την τεχνολογία, οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, ανταλλάσουν πληροφορίες και στοιχεία για τη συμπεριφορά “του ιού” και πανθομολογούν ότι όσα γνωρίζουν  είναι λιγότερα απ’ όσα δεν ξέρουν, με αποτέλεσμα να προτείνουν διαφορετικά μοντέλα προστασίας αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα σε κάθε χώρα.

Και τα δισεκατομμύρια των πολιτών του πλανήτη παρακολουθούν βουβοί και άμοιροι τις εξελίξεις, προσπαθώντας να κατανοήσουν το μέγεθος, την έκταση, την ένταση, την ταχύτητα και το βάθος των αλλαγών που έρχεται στη ζωή τους.

Τα στοιχεία, κάθε μέρα σοκάρουν και περισσότερο, σε βαθμό εθισμού σε μία σκοτεινή, ύπουλη και αόρατη “παγκοσμιοποιημένη” κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει καθημερινά το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στον πλανήτη καταγράφονται συνολικά  ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θάνατοι, ενώ η μόνη παρήγορη είδηση είναι ότι τουλάχιστον 208.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να βγουν νικητές στην μάχη με τον «αόρατο» και ύπουλο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, εχθρό.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα στον πλανήτη (236.000) ενώ η Ιταλία κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με τα περισσότερα θύματα (13.915)

Σε κατ’οίκον περιορισμό η μισή ανθρωπότητα λόγω κορονοϊού

Τα 3/4 των θανάτων καταγράφονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από επίσημες πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο, έως τις 19:50 ώρα Ελλάδας χθες.

Συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη, την πλέον πληγωμένη ήπειρο. Με 13.915 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (10.003), τη Γαλλία (5.387) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (5.316).

Την ίδια ώρα τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Πάνω από τα μισά είναι στην Ευρώπη (542.077), 235.900 στις ΗΠΑ και τον Καναδά και 112.061 στην Ασία.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ραγδαία εξάπλωση του ιού

Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 μέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 μέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες.

Τα συνολικά κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με μια μέρα πριν, η πρώτη φορά που το ποσοστό αυτό έφτασε σε διψήφιο αριθμό, μετά την εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας.

Διαβάστε επίσης: 1.200 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ, 1.017 στη Γερμανία τις τελευταίες 24 ώρες – Ο Λευκός Οίκος προβλέπει έως 240.000 θανάτους

Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως στην Ευρώπη.

Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά τώρα το 5% των καταγεγραμμένων μολύνσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία να καταγράφουν μια ραγδαία άνοδο σε θανάτους τις τελευταίες μέρες.

Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η κάθε μία καταγράψει το 11% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο, καταγράφει το 8% των παγκόσμιων κρουσμάτων, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και πάνω από το 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό, καθώς χώρες στην νότια Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΑΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή