Αισθητές απώλειες σημειώνουν οι αερομεταφορές στην καρδιά του καλοκαιριού – 60% η μείωση της ζήτησης διεθνώς

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Την ώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού, oι αερομεταφορές συνεχίζουν να σημειώνουν αισθητές απώλειες. Η αβεβαιότητα του κλάδου αυτή την στιγμή είναι ξανά ενισχυμένη καθώς βλέπουμε οτι σε ορισμένες περιoχές – μεγάλης έξαρσης του ιού- έχουν επανέλθει   αυστηρότερα μέτρα και περιορισμοί. Η μείωση της ζήτησης για αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται  φέτος οτι θα είναι 60%.

Το δεύτερο κύμα έξαρσης:  Έχει μπλοκάρει την επαναφορά του κλάδου, γεγονός  που οδηγεί  σε μαζικό κύμα απολύσεων.  Ήδη,  παγκοσμίως υπολογίζεται οτι έχουν χαθεί 7 εκ. θέσεις απασχόλησης. Για την Ελλάδα  η πορεία του κλάδου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η εξάρτηση μας από τον τουρισμό είναι μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε. Επιπλέον οι χαμένες θέσεις εργασίας σε εναν τόσο εξειδικευμένο κλάδο όπως οι αερομεταφορές θα δυσκολέψει όσους εργάζονταν εκεί να αναζητήσουν εργασία σε άλλο τομέα ο οποίος είναι ανθεκτικότερος στους κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιπλέον δυσκολίες του κλάδου: Το κράτος έχει αναγνωρίσει τις επιπλέον δυσκολίες που έχει ο κλάδος και έχει θεσπίσει ειδικότερα μέτρα, όπως την ένταξη στο πρόγραμμα  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για παραπάνω χρονικό διάστημα από ότι εφαρμόζεται στους υπόλοιπους τομείς. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού αν συνεχίσει να αυξάνεται, θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ζήτηση για αερομεταφορές και θα δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές στο εργατικό δυναμικό του κλάδου. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες επανεξετάζουν κάθε 15 μέρες το πρόγραμμα των δρομολογίων τους προκειμένου να εναρμονίζεται η προσφορά με την ζήτηση και να μειώνεται το λειτουργικό τους κόστος.

Η παράταση της σεζόν: Tους Φθινοπωρινούς μήνες, δίνει ελπίδα στους εργαζόμενους για την αύξηση των δρομολογίων η οποία συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων τους. Ας ελπίσουμε οτι μέχρι τότε το δεύτερο κύμα έξαρσης δεν θα κλιμακωθεί αλλά θα υποχωρήσει διαφορετικά θα υποχωρήσει η ζήτηση. Μέχρι τότε οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να δώσουν  βάρος στην εύρεση ρευστότητας ώστε να καλύψουν τα κενά και να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα το επόμενο διάστημα, επίσης στην μείωση του κόστους τους όπου αυτό είναι εφικτό όπως για παράδειγμα στην διαπραγμάτευση χαμηλότερων τιμών με τους προμηθευτές τους.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή