“Ετοιμοπόλεμη” κατά του κοροναϊού με στοχευμένα μέτρα, δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ

ΕΚΤ αυξήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ηχηρό το μήνυμα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη αναγκαίων μέτρων: «Η έξαρση του κοροναϊού είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και αντίστοιχα με τους υφιστάμενους κινδύνους», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο κοροναϊός απειλεί να “χτυπήσει” την ήδη εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις που επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έχει συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για αύριο 4/2, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη θωράκιση της οικονομίας.

Σε ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης βρίσκεται και ο διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρoυχίκο Κουρόντα, με τη δέσμευση ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Πάουελ, Κουρόντα και Λαγκάρντ θα συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών στη σημερινή 3/2 τηλεδιάσκεψη του G7, ώστε να συζητήσουν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του COVID-19.

Την αρχή έκανε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και διαμηνύοντας ότι είναι σε ετοιμότητα για την «υπεράσπιση» της οικονομίας.

Αναφορικά με τις τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες Ευρωζώνης, Ιαπωνίας και ΗΠΑ, εγείρονται ερωτήματα για τα περιθώρια ελιγμών που έχουν στη διάθεσή τους, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού είναι ήδη σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επίπεδα και οι ισολογισμοί τους έχουν ήδη «φουσκώσει» με ενεργητικό άνω των 14 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, το σοκ  στην οικονομία λόγω κοροναϊού είναι κυρίως από την άποψη της προσφοράς και όχι της ζήτησης.

«Το πρόβλημα με τα μέτρα νομισματικής στήριξης είναι ότι έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις επιπτώσεις του COVID-19», αναφέρει στο Bloomberg o Γιένς Πέτερ Ζόρενσεν, chief analyst στην Danske Bank. «Ο COVID-19 κρατάει τους ανθρώπους μακριά από τη δουλειά, διακόπτει την εφοδιαστική αλυσίδα και φρενάρει την τουριστική κίνηση. Η νομισματική πολιτική μπορεί να προσφέρει ελάχιστα», προσθέτει.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη FED να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια, με το επιχείρημα ότι το υψηλό κόστος δανεισμού φέρνει σε δύσκολη θέση τους εξαγωγείς και θέτει στη χώρα σε μειονεκτική θέση.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή