Ετοιμάζεται «λίφτινγκ» του νέου φορολογικού- Οι αλλαγές που εξετάζονται για ακίνητα, ανέργους, διαζευγμένους

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έχει «σκύψει» πάνω από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στη δημόσια διαβούλευση.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: «Γκρίνια» για την επιστροφή φόρου

«Ανεφάρμοστη» και «διάταξη παγίδα» χαρακτήρισε η ΠΟΜΙΔΑ την διάταξη του φορολογικού για την επιστροφή φόρου στις εργασίες αναβάθμισης κτιρίων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν εκτός από το κόστος της εργασίας, να συμπεριλαμβάνεται στη συλλογική δαπάνη και το κόστος των υλικών (αυτή η αλλαγή έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει).

Ωστόσο, το υπουργείο βλέπει θετικά την πιθανότητα να συνδυάζεται τελικά η έκπτωση φόρου 40% για την αναβάθμιση κτιρίων με την έκπτωση 5% από όλο το φορολογητέο εισόδημα για τα μισθώματα, που απολαμβάνουν τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Διαζευγμένοι: Φορολογούμαστε σε ανύπαρκτο εισόδημα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει η διάταξη για την υποχρέωση κάλυψης 30% των δαπανών με ηλεκτρικές συναλλαγές.

Οι διαζευγμένοι ζητούν να συμπεριληφθεί και η διατροφή στις δαπάνες που μειώνουν την απαίτηση για 30% (και οι οποίες περιλαμβάνουν ήδη φόρους, ενοίκια και δάνεια). Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι τα ποσά που δίνουν για διατροφή ουσιαστικά δεν τα καταναλώνουν οι ίδιοι και έτσι είναι αδύνατο να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για αυτά.

Εξαίρεση και για τους ανέργους

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει, ήδη, λάβει μέριμνα για εξαίρεση όσων λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από την υποχρέωση για το 30%. Τέτοια μέριμνα δεν υπάρχει για τους ανέργους, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα προστεθεί στην τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή.

«Ομπρέλα» προστασίας για τους περιστασιακά απασχολούμενους

Σήμερα, όσοι οι περιστασιακά απασχολούμενοι (όχι όσοι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα) με εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ, προστατεύονται με ειδική διάταξη και καλύπτονται από το αφορολόγητο των μισθωτών.

Το νέο φορολογικό δεν περιέχει τη σχετική διάταξη, πηγές όμως του υπουργείο εκτιμούν ότι θα προσταθεί και αυτή.