Έτοιμη να βγει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο και επιτόκιο από 3,7 έως 3,9% δηλώνει η κυβέρνηση

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση για την άμεση έκδοση νέου Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας εχθές στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιστροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φέρεται να δήλωσε «ας μη βάζουν κάποιοι στοίχημα ότι δεν θα ξαναβγούμε στις αγορές».

Ενδεχομένως, λοιπόν, σήμερα – ή το αργότερο την Τρίτη ως Τετάρτη το πρωί – αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, ανεβάζοντας τις προσδοκίες ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θα συγκεντρωθούν 2-2,5  δισ. ευρώ, με σημαντική υπερκάλυψη και επιτόκιο της τάξης του 3,7%-3,9% περίπου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ανάγκη να κυκλοφορήσει ένα δεκαετές ομόλογο που έχει λείψει στις αγορές (το τελευταίο ελληνικό ομόλογο αυτής της διάρκειας είχε εκδοθεί Μάρτιο του 2010), όπως επίσης έχει λείψει από τις αγορές ένα ευρωπαϊκό δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 4% ετησίως, όπως  αναμένεται να έχει αυτό που θα εκδοθεί.

Στην αγορά σήμερα, καμίας χώρας στην ευρωζώνη δεν διπραγματεύται ομόλογο δεκαετούς διάρκειας πάνω από το 1,5% (έως 1,4% φτάνει της Πορτογαλίς) με εξαίρεση της Ιταλίας που λόγω προβλημάτων κυμαίνεται στο 2,7%.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, στο υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται στην ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδυτών, δηλαδή επενδυτικά funds με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αν και πολύ δύσκολα προς το παρόν θα αποτολμούσαν να προχωρήσουν στην έκδοση ασφαλιστικά Ταμεία ή άλλοι φορείς, καθώς ακόμα και μετά την αναβάθμιση από την Moody’s, η πιστοληπτική κατάταξη της χώρας μας απέχει πολύ ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ