Θοδωρής Καλούδης

‘Έτσι θα ψηφίσουμε” λένε οι πολίτες: Η δημοσκόπηση που μας δείχνει που θα κριθεί το “παιχνίδι” στη δεύτερη κάλπη

Του Θοδωρή Καλούδη

Προβάδισμα 5,8 μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή αυτή -σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega – με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 36% των πολιτών, τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 17% και το Νίκο Ανδρουλάκη με 6%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ). Η έρευνα έγινε μετά την εξαγγελία της ημερομηνίας των εκλογών από τον Πρωθυπουργό.

Τα αποτελέσματα και αυτής της (μετά τα Τέμπη) δημοσκόπησης επιτρέπουν ορισμένες βασικές παρατηρήσεις:

Οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν δίνουν κυβέρνηση συνεργασίας, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους (η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες), αλλά κυρίως για λόγους αδυναμίας συγκέντρωσης πλειοψηφικού αθροίσματος, λόγω μη επαρκών ποσοστών των εν δυνάμει κομμάτων της λεγόμενης “προοδευτικής διακυβέρνησης” που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο αδιαφιλονίκητος “καταλληλότερος πρωθυπουργός” σε σύγκριση με τον κ. Τσίπρα η κυβερνητική εμπειρία του οποίου δεν τον  βοηθάει – όπως επίσης δεν τον βοηθάει και η συμπεριφορά του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Μητσοτάκη επιλέγουν ως πρωθυπουργό περισσότεροι από όσους δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν ΝΔ (Μητσοτάκης: 36% – ΝΔ: 32,5%).

Αντίθετα τον κ. Τσίπρα τον θέλουν πρωθυπουργό εντυπωσιακά λιγότεροι από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας: 17% – ΣΥΡΙΖΑ: 26,7%). Είναι δείγμα του μικρού βαθμού της εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσίπρα το εύρημα ότι πολλοί από όσους  απορρίπτουν τον κ. Μητσοτάκη, δεν επιλέγουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον “Κανένα” (29%). Τον κ. Ανδρουλάκη, παρότι δηλώνει “πρωθυπουργήσιμος” δεν φαίνεται να εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό ούτε ο ένας στους δύο που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης: 6% – ΠΑΣΟΚ: 11,7%).

Πέντε παρατηρήσεις για τη δυναμική των εκλογών

Ο συνδυασμός των παραπάνω ευρημάτων δηλαδή στο τι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες και ποιον πρωθυπουργό επιθυμούν, ανεξάρτητα και παρά τη στάση τους στα επιμέρους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματαοδηγεί σε πέντε πρώτα συμπεράσματα:

  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ και η εκτίμηση που απολαμβάνει ως πρωθυπουργός αποτελεί το κυριότερο όπλο του στην επιδίωξή του για αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες (τις κάλπες των μεγάλων διλημμάτων) της ενισχυμένης αναλογικής. Με 36% αποδοχής του ίδιου ως ικανού κυβερνήτη, προφανώς η προσπάθεια να κερδίζει ψήφους από άλλα κόμματα στον “δεύτερο γύρο” εμφανίζεται δύσκολη μεν αλλά όχι ακατόρθωτη, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να “πιάσει” το κόμμα του ένα +/- 38%.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ – και βεβαίως ο αρχηγός του – δεν δείχνει δυναμική ανατροπής. Η ενδεχόμενη περαιτέρω συσπείρωση των οπαδών του δεν είναι ικανή να αλλάξει ουσιωδώς τις πολιτικές και εκλογικές ισορροπίες. Με δεδομένο μάλιστα ότι από όσους πολίτες κατατάσσουν εαυτούς σήμερα στην αδιευκρίνιστη ψήφο, εκείνοι που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΜΔ στις εκλογές του 2019 είναι 4 φορές περισσότεροι από εκείνους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλά να περιμένει από τη δεξαμενή αυτήν, αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη που ελπίζει να ξανακερδίσει κάποιους από τους “θυμωμένους” σήμερα ψηφοφόρους του.
  3. Στο ερώτημα για το αν πρέπει να επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή» στην πολιτική σκηνή, το 63% λέει αλλαγή και το 34% συνέχεια. Στο μέτωπο της “αλλαγής” προφανώς αθροίζονται οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης, ενώ στο 34% προφανώς όσοι έχουν αποφασίσει σήμερα να ψηφίσουν (αρχικά ή τελικά) τη ΝΔ. Συνεπώς η περιοχή 34%-36% είναι η βάση εκκίνησης της προεκλογικής μάχης της ΝΔ.
  4. Οσον αφορά το ερώτημα «τι κυβέρνηση προτιμούν» το 48% λέει κυβέρνηση αυτοδυναμίας και το 49% συγκυβέρνηση. Δεδομένου ότι το ζήτημα της αυτοδυναμίας έχει τεθεί μόνον από τον κ. Μητσοτάκη, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο η ΝΔ να προσελκύσει στη δεύτερη (ή και… τρίτη) κάλπη ψηφοφόρους από όσους επιθυμούν σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε πρόσκεινται είτε όχι στο κόμμα αυτό.
  5. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει οδηγήσει το κόμμα του στην περιπέτεια της αδιευκρίνιστης πολιτικής του σε ό,τι αφορά (και) το θέμα της κυβερνησιμότητας της χώρας. Στα διλήμματα της δεύτερης κάλπης το πιθανότερο είναι να βρεθεί με ισχυρές απώλειες. Είτε μείνει στην αντιπολίτευση (όπως μάλλον επιθυμεί) είτε συρθεί ως κυβερνητικός εταίρος με “κομμένα” φτερά δεν θα έχει προσφέρει όσα ενδεχομένως επιθυμούσε στο ΠΑΣΟΚ.

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει…

 

  • Πηγή στοιχείων Metron Analysis / Mega

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή