Eurogroup: Απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση κοροναϊού και προσφυγικού

Το Eurogroup χαιρετίζει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής του που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

  • “Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χωρος για τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην Ελλάδα”, ανέφερε. Όλοι συμφωνήσαμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι συζητήθηκε σύντομα η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. «Καλωσορίσαμε», είπε, «την καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα κατάφερε να έχει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για πέμπτο συνεχόμενο έτος, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2019».

Κλάους Ρέγκλινγκ: η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Από την πλευρά του ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι:

  • Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης “η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες”, προσθέτοντας πως διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: “την κρίση του κορονοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της χώρας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης”.

“Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικης κυβερνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Προσωρινά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Σε εθνικό επίπεδο, στο βαθμό που θα χρειαστεί από τις εξελίξεις στην κάθε χώρα, οι εθνικές αρχές θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:

  • Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και αντιμετώπιση του ιού. Επαρκείς πόροι θα διατεθούν στους κλάδους υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
  • Στήριξη με την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως μικρομεσαίες και επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που επηρεάζονται υπέρμετρα  – όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, εγγυήσεις του Δημόσιου τομέα, εξαγωγικές εγγυήσεις και ακύρωση ρητρών για την επιβολή ποινών σε καθυστερήσεις σε δημόσια συμβόλαια.
  • Υποστήριξη των εργαζόμενων για να προστατευτεί η αγορά εργασίας: αυτό περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης, παράταση στις αναρρωτικές άδειες και τα επιδόματα ανεργίας και αναβολή πληρωμών στο φόρο εισοδήματος.

Μέτρα 1% του ΑΕΠ στο σύνολο της  Ευρωζώνης

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σήμερα ότι ενόψει της πανδημίας του νέου κορονοϊού χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση “όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19”.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι εθνικές αρχές μέχρι τώρα, προσφέρουν σημαντική συνολική δημοσιονομική υποστήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

“Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματες σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπλέον θα δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του ιού αντιμετωπίζονται και δεν βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικα και κοινωνικά μας επιτεύγματα”, αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση τους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει 410 δισ. ευρώ σε δανειακή ικανότητα και διαθέτει πολλά και διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη. “Τις επόμενες ημέρες θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά”, ανέφερε.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή