Εurostat : H πανδημία μείωσε το προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα το δεύτερο χαμηλότερο

εργασιακού βίου

Η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της και στο προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό μειώθηκε το 2020 για τους 15χρονους στα 35,7 έτη – 0,2 έτη λιγότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα 

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής στην κοινότητα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Τα χρόνια που περιμένει κάποιος να βρίσκεται στην αγορά εργασίας (ως απασχολούμενος ή εγγεγραμμένος άνεργος) επηρεάζονται από την Covid-19.

Κάποιοι άνθρωποι που ήταν διαθέσιμοι για εργασία και θα αναζητούν ενεργά μία θέση, μπορεί να εγκατέλειψαν την προσπάθεια εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών και της αβεβαιότητας, σχολιάζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Υπό τις συνθήκες αυτές το προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής ήταν 35,7 έτη πέρυσι έναντι 35,9 ετών για το 2019. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που μειώνεται, έστω και ελαφρά.

Όσον αφορά την ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων έχει περιοριστεί στα 4,8 έτη το 2020 από 7,1 το 2000. Σε αυτό το διάστημα το προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής αυξήθηκε κατά 4,5 έτη για τις γυναίκες, αλλά μόλις κατά 2,2 έτη για τους άνδρες.

Η εικόνα ανά την Ε.Ε.

Σουηδία, Ολλανδία και Δανία εμφανίζουν το υψηλότερο προσδόκιμο όριο εργασιακής ζωής (42, 41 και 40 έτη αντίστοιχα). Μόνο σε αυτά τα τρία κράτη- μέλη το όρι υπερβαίνει τα 40 έτη. Ακολουθούν Εσθονία (39,2), Γερμανία (31,91) και Φινλανδία (38,8).

Στον αντίποδα το όριο είναι μόλις 31,2 έτη στην Ιταλία. Ακολουθούν Ελλάδα και Κροατία με 32,8 έτη και στις δύο περιπτώσεις, Βέλγιο (33,4 έτη) και Βουλγαρία (33,5 έτη).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή