Εurostat: Μείωση εισοδήματος κατά 7% έφερε στην Ευρώπη ο κορονοϊός – Η Ελλάδα στις 5 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας

κορονοϊός φτώχεια

Μείωση κατά 7% κατέγραψε το 2020 το μέσο εισόδημα απασχόλησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (18-64 ετών) στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα lockdowns “ροκάνισαν” το εισόδημα

Οι απώλειες στο εισόδημα από την εργασία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία ή στη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά η Eurostat.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η κρατική στήριξη και οι προσωρινές δημοσιονομικές πολιτικές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα, τα προσωρινά μέτρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών, ιδίως για εκείνους με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Ελλάδα στις 5 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας

Σύμφωνα με τη Eurostat επίσης, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 χώρες της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά  κινδύνου φτώχειας.

Σε σύγκριση με το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ποσοστού κινδύνου φτώχειας του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, παρατηρήθηκαν στην Ισπανίατην Κροατία, την Ιταλίατη Σλοβενία και την Ελλάδα. Περίπου στα μισά κράτη-μέλη, το ποσοστό κινδύνου-φτώχειας παρέμεινε σταθερό το 2020, ενώ μειώθηκε στην Εσθονία.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, στις ηλικίες 18 έως 64 ετών, ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 1%, ενώ για τις ηλικίες άνω των 65 ετών διευρύνθηκε κατά 2,5%.

Για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, η αύξηση ήταν 1,5%, με το 19,2% του γενικού πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.

Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Στο ίδιο group με την Ελλάδα κατατάσσονται και οι Ισπανία, Κροατία, Ιταλία και Σλοβενία, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας παρουσίασε εξίσου ανοδική πορεία. Ειδικότερα:

  • Ισπανία: Αυξήθηκε κατά 1,5% και έφθασε στο 21,2% για το σύνολο του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 1,5% και έφθασε στο 21,3% για τις ηλικίες 18 έως 64 ετών.
  • Κροατία: Αυξήθηκε κατά 1% και έφθασε στο 19,1% για το σύνολο του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 1% και έφθασε στο 15,4% για τις ηλικίες 18 έως 64 ετών.
  • Ιταλία: Αυξήθηκε κατά 0,5% και έφθασε στο 20,7% για το σύνολο του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 1% και έφθασε στο 21,3% για τις ηλικίες 18 έως 64 ετών.
  • Σλοβενία: Αυξήθηκε κατά 1% και έφθασε στο 13,4% για το σύνολο του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 1,5% και έφθασε στο 12,3% για τις ηλικίες 18 έως 64 ετών.

Άνοδος σημειώθηκε και στις Πορτογαλία, Μάλτα, Βουλγαρία, Αυστρία, Ιρλανδία και Σουηδία, αλλά το ποσοστό της αύξησης ήταν μη στατιστικά σημαντικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή