Εβδομάδα πιέσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών. Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια

Εβδομάδα πιέσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών

Εβδομάδα πιέσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών, ως αποτέλεσμα της πρόθεσης της Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Η πρόθεση της FED nνα προχωρήσει (πιθανότατα τον Μάρτιο) στην αύξηση των επιτοκίων έχει ήδη προκαλέσειεκνευρισμό στους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2% και επέστρεψε στη ζώνη των 470 μονάδων. Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη – Μιλάνο, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στο -1,9%. 

Από τις ρευστοποιήσεις δεν γλίτωσε ούτε το Χρηματιστήριο αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει την Παρασκευή κατά 1,58% και να επιστρέφει στα στηρίγματα των 940 μονάδων.  

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος είναι αρκετά ευάλωτος στις αυξήσεις επιτοκίων, να χάνει το βράδυ της Πέμπτης άνω του 1%. Απόψε, πάντως, οι δείκτες στη Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά. 

Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Στο κλίμα ανησυχίας, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, ο οποίος βρίσκεται σταθερά άνω των 1.830 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. 

Η αποστροφή των επενδυτών στις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις αποτυπώνεται και στα κρυπτονομίσματα. Η τιμή του Bitcoin, του μεγαλύτερου crypto, υποχώρησε την Παρασκευή κατά 15% και έφθασε έως τα 36.000 δολάρια. Αντίστοιχα, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, κατρακύλησε κατά σχεδόν Ethereum, και βρέθηκε στα 2.500 δολάρια. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το αμερικανικό 10ετές να κυμαίνεται στο 1,7%, ενώ την Πέμπτη έφθασε έως και το 1,9%. Από την πλευρά του, το γερμανικό 10ετές βρίσκεται οριακά κάτω του 0% (το μοναδικό αρνητικό σε όλη την Ευρωζώνη). 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή