Eξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες για να μπουν οι επιχειρήσεις στο “παιχνίδι” των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο τραπέζι σχέδιο νόμου με κίνητρα

Μείωση εισφορών και δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Τα τέσσερα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να μεγαλώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χιονοστιβάδα επιχειρηματικών συμφωνιών από το φθινόπωρο και το πρώτο εξάμηνο το 2022 αναμένει η αγορά, με εξαγορές,  συγχωνεύσεις  και συνεργασίες. Αυτό με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών και θα αντιμετωπισθεί η μετάλλαξη Δέλτα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις προ των πυλών

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για συνεργασία αλλά και μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εξαγορές,  συγχωνεύσεις  και συνεργασίες.

Η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις τόσο σε επίπεδο επιχορηγήσεων όσο και στο επίπεδο του δανεισμού δημιουργούν νέα συνθήκες στην αγορά.

Τις εξελίξεις αυτές ευνοεί και το οικονομικό επιτελείο αφού η εκτίμηση των τραπεζών ότι μόνο 20.000-30.000 ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, που εντάσσονται στο σχέδιο, θεωρείται ότι θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα «χέρια των ολίγων».

Κίνητρα για την συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Έτσι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει κίνητρα για να επιτευχθούν  συγχωνεύσεις, συνεργασίες ακόμη και εξαγορές επιχειρήσεων ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης.

Στα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις, ευνοϊκότεροι όροι για δανεισμό και άμεση χρηματοδότηση ως επιδότηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2022 ώστε να ψηφισθεί από τη Βουλή και οι διατάξεις του να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το μέσο μέγεθος για λόγους παραγωγικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής επιχείρησης είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις.

Άλλωστε και στην έκθεση Πισσαρίδη γινόταν λόγος για την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων αφού «για την ελληνική οικονομία, ο στόχος ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απόλυτα συμβατός με την ανάγκη να υπάρξει συστηματική μεγέθυνση όλων των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Αυτό γιατί η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων διέρχεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αύξηση του μεγέθους τους, που βελτιώνει τους όρους κόστους».

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση Πισσαρίδη το 48,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές, και απασχολούν έως εννέα  άτομα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσον όρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 29,9%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεταξύ άλλων και χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας.

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Στα κίνητρα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπονται

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις, με εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή κερδών για την πρώτη τριετία ή πενταετία καθώς και μειωμένη φορολόγηση αποθεματικών
  • Επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού και προμηθειών
  • Δανεισμός με πολύ χαμηλό επιτόκιο από τα δάνεια ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ας σημειωθεί ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου. Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η εξωστρέφεια και η έρευνα και ανάπτυξη.

Ακόμη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο νέος νόμος θα προβλέπει δικλείδες ασφαλείας,  ώστε η μεγέθυνση των επιχειρήσεων που θα προκύπτει να είναι πραγματική και όχι πλασματική, για να επωφεληθεί ο επιχειρηματίας από τα κίνητρα. Επίσης θα διαμορφωθούν αδειοδοτικές διευκολύνσεις, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης αδειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή