Εξαίρεση από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% θα επιδιώξει η Αθήνα. Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Κομισιόν επιβολή πλαφόν

Την εξαίρεση της χώρας μας από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% θα επιδιώξει η Αθήνα στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μία πολύ σημαντική συνεδρίαση η αυριανή, ενόψει και της ανησυχίας που υπάρχει στην Ευρώπη για την ενέργεια το επόμενο διάστημα…

Η πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, λαμβάνοντας υπόψιν δηλαδή τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας, είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας.

Γιατί αυτό σημαίνει μείωση πάνω από 15%. Σημαίνει μείωση 24%.

Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του αυριανού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Όπως σημειώνουν κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν τα εξής:

«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

H Ελλάδα θα επιδιώξει αλλαγή της πρότασης 

Έτσι, η Ελλάδα θα επιδιώξει αύριο αλλαγή αυτή της πρότασης. Να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτή τη μείωση. Εμείς αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Θεωρούμε ότι η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι μία πρόταση που δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση αυτή να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι το μέσο όρο της πενταετίας…”, τόνισε ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων που αφορούν και στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και στις τιμές όσον αφορά στο φυσικό αέριο και γενικά την ενεργειακή κρίση…

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του, με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις απόψεις αυτές και κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που έχουμε και που είμαστε πεπεισμένοι ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα τη μοιραζόμαστε και με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, αλλά και με τους αρμόδιους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής επιτροπής…”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή