Όλα όσα ειπώθηκαν στη κουβέντα Μοσκοβισί με Τσίπρα και Βούτση

Για «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν και «απόσταση» που πρέπει να καλυφθεί ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δις ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου μίλησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική βουλή επικεντρώνοντας κυρίως την ομιλία του στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ίδιος δε κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μην παρασυρθεί από την προεκλογική περίοδο και εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

»Να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας»

«Υπάρχουν ανισορροπίες όπως η υψηλή ανεργία και τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπεζικό σύστημα» είπε ο Επίτροπος Οικονομίας ενώ απαριθμώντας ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε: «Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί. Συζητάμε με τον κ. Τσακαλώτο και πρέπει να ληφθούν υποχρεώσεις ώστε τα προαπαιτούμενα του 2018 να ολοκληρωθούν. Στην πρώτη ομάδα είναι οι περιπτώσεις που έχουμε σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει.

»Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup»

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει η φορολογική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δούμε την συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Συζήτησα με τον κ. Τσακαλώτο για να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup για να εκταμιευτεί η δόση. Δεν νομίζω ότι το εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο. Θεωρώ ότι είναι εφικτή η συμφωνία στο επόμενο eurogroup».

Για νέο νόμο Κατσέλη

«Επιμένω στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θέλουμε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να είναι απόλυτα προστατευμένο. Οι συζητήσεις μας είναι πολύ θετικές και επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια ώστε όσοι επωφελούνται από το νόμο να είναι όσοι πραγματικά πρέπει να προστατευτούν και κανείς άλλος.

Περισσότερα σε λέξεις

Να δουλέψουμε μαζί και μπορούμε έως την 11 Μαρτίου να βρούμε τα μέσα για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί θα δοθεί 1 δις ευρώ και θα σταλεί μήνυμα θετικό προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο ίδιος.

Για τις ευρωεκλογές

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές σημείωσε: «Εύχομαι σε αυτή την προεκλογική περίοδο – θα ήθελα αυτή η περίοδος – να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους. Δηλαδή την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Ενδεχομένως αυτή η ατζέντα να μην βρίσκει όλους σύμφωνους όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε μια σταθερή οικονομία για το καλό όλων».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του υποστήριξε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα και αποτελεί πλέον μέλος της ευρωζώνης όπως όλα τα άλλα για να προσθέσει όμως στην συνέχεια «μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια μεν αλλά την παρακολουθούμε μέσα από τα προγράμματα εποπτείας . Ο ρόλος της επιτροπής είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που είναι απαραίτητα για μια χώρα. Το ίδιο και για την Ελλάδα».

«Πρέπει δούμε μακροπρόθεσμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα εν δυνάμει εμπόδια στην ανάπτυξή της. Η έκθεση της επιτροπής συμπεραίνει και δεν είναι έκπληξη αυτό πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Είναι τα αντίστοιχα που κάναμε σε Κύπρο και Πορτογαλία. Αντικειμενικά όμως τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά» σημείωσε ο ίδιος.

Συνάντηση με Βούτση

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ  επισήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισι κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

«Σε λίγες ημέρες θα έχουμε συνάντηση στο Eurogroup και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε το 1 δισ. ευρώ που θα δώσει ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και προς τις αγορές για να εμπιστευτούν την Ελλάδα» είπε ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει: «Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχετε αναλάβει και μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολες.

Γι’ αυτό μίλησα και με τον κ. Τσίπρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ελλάδα να καταστεί χώρα αξιόπιστη και ελκυστική και ανοικτή για επενδυτές για να συμβάλουν στην δημιουργία πλούτου και νέες θέσεις εξεργασίας. Να δώσουμε προοπτική στους νέους Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έχουν δουλειά και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει».

Μάχη κατά του εθνικισμού 

Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί συμφώνησε με τον Νίκο Βούτση πως στο επίκεντρο των ερχόμενων ευρωεκλογών θα βρεθεί η ανάγκη μετώπου κατά της επέλασης του εθνικισμού, ωστόσο προχώρησε και σε έναν υπαινιγμό λέγοντας πως η Ευρώπη οφείλει να δώσει μάχες και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του Τύπου.

«Είναι ιδιαίτερα στρατηγική στιγμή για όλους» είπε αρχικά ο κ. Μοσκοβισί για να προσθέσει «Η ΕΕ και Ελλάδα έχουν πάλι μια κανονική σχέση η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων μας και ανακτά την ανάπτυξη και έχει βρει τρόπο για δημιουργία  θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους. Πρέπει να καταστεί στα μάτια όλων ότι είναι μια χώρα που επιτυγχάνει τους στόχους.

Τονίζω πόσο μεγάλη ήταν η ανθεκτικότητα και η αντοχή λαού σε αυτές τις δυσκολίες και πόσο έδειξε ο λαός την βαθιά του σύνδεση για την ολοκλήρωση της ΕΕ. Το σεβόμαστε αυτό το πάθος ελληνικού λαού και πρέπει να το ανταποδώσουμε ως ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχετε αναλάβει και μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολες. Γι αυτό μίλησα και με τον κ. Τσίπρα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ελλάδα να καταστεί χώρα αξιόπιστη και ελκυστική και ανοικτή για επενδυτές για να συμβάλουν στην δημιουργία πλούτου και νέες θέσεις εξεργασίας. Να δώσουμε προοπτική στους νέους. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έχουν δουλειά και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε συνάντηση στο Eurogroup και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε 1 δις ευρώ που θα δώσει ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και προς τις αγορές για να εμπιστευτούν την Ελλάδα.

Πράγματι έχουμε κοινές μάχες κατά ρατσισμού – εθνικισμού – αντισημιτισμού και ξενοφοβίας. Πρέπει αυτά να είναι στο επίκεντρο των ευρωεκλογών γιατί η Ευρώπη που χτίζουμε πρέπει να είναι Ευρώπη των λαών να σέβεται το περιβάλλον και να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του Τύπου».

Βούτσης σε Μοσκοβισί: Από κοινού θα δουλέψουμε για μια Ευρώπη των λαών

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είπε «Η πορεία σας και η δραστηριότητά σας πραγματικά ήταν αντίστοιχη με την δύσκολη πορεία της χώρας για να βγούμε από τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις και είμαστε ευτυχείς που είχατε θετικό ρόλο για αυτές τις εξελίξεις. Ελπίζω στην προσεχή διάσκεψη κορυφής και τις προσπάθειες που θα γίνουν να είναι στην κατεύθυνση της Ευρώπης των κοινωνικών συγκλίσεων.

Να επισημάνω στην ανάγκη όλων μας να εργαστούμε ώστε να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη καθώς ενόψει ευρωεκλογών είναι ανοικτά τα ενδεχόμενα να προκύψουν ακροδεξιές φωνές. Πιστεύω ότι από κοινού θα δουλέψουμε για μια Ευρώπη των λαών».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ