”Έξαλλος” ο Μπάιντεν με τη σαγιονάρα του Γκρέγκορι Μπέκερ – Βαριές ποινές και πρόστιμα για στελέχη που χρεοκοπούν τράπεζες

Τον καυτό ήλιο της Χαβάης απολαμβάνει ο Γκρέγκορι Μπέκερ – ο πρώην επικεφαλής της SVB – την ώρα που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συγκλονίζεται από ισχυρές αναταράξεις.

Ο ισχυρός άνδρας έχοντας αφήσει πίσω του τα συντρίμμια της Silicon Valley Bank, με κοντομάνικο, βερμούδες και σαγιονάρες χαίρεται εξορμήσεις στο εξοχικό του στο εξωτικό νησί.

Και όλα αυτά, ενώ πριν από μερικές ώρες η SVB Financial Group, έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 λόγω πτώχευσης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, τον βραχίονα λήψης καταθέσεων που έχει διαχωριστεί και τώρα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Federal Deposit Insurance Corporation.

‘Άστραψε και βρόντηξε” ο Μπάιντεν

Ισως αυτές οι εικόνες να ώθησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προτρέψει Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, να ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών.

”Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – και η ενίσχυση της λογοδοσίας είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την αποτροπή κακοδιαχείρισης στο μέλλον. Ο νόμος περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αποδίδει ευθύνες στα στελέχη. Όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν λόγω κακοδιαχείρισης και ανάληψης υπερβολικού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να ανακτούν αποζημιώσεις από στελέχη, να επιβάλλουν αστικές ποινές και να απαγορεύουν σε στελέχη να εργάζονται ξανά στον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε ο πρόεδρος στη δήλωση.

Τι ζητά από το Κογκρέσο

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν έρχεται μετά από μια εφιαλτική εβδομάδα όπου η κυβέρνηση ενήργησε σθεναρά για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών μέσα σε λίγες μέρες. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για να οργανώσει τη διάσωση 30 δισ. δολαρίων της First Republic, μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας που πάλευε να παραμείνει φερέγγυα.

Η Υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλενα από πλευράς της δήλωσε ότι το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, θα συνεχίσει να είναι παρόν και πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι απολύτως θωρακισμένο.

Τι θέλει ουσιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος από τις ρυθμιστικές Αρχές; Ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων) τη δυνατότητα να ανακτά αποζημιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από πωλήσεις μετοχών – που έχουν λάβει τα στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Αυτό που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC ευρύτερες εξουσίες, ώστε να μπορεί να αποκλείει από τον τραπεζικό τομέα τα στελέχη τραπεζών που χρεοκοπούν και να επιβάλει πρόστιμα στους διευθυντές αυτών των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή