Έξαλλος ο Ερντογάν με την αμερικανογαλλική συνεργασία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Απειλές μοιράζει η Άγκυρα για την προοπτική αμερικανογαλλικής συνεργασίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω κοινοπραξίας μεταξύ ExxonMobil και TOTAL.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η συνεργασία των δύο κολοσσών στα θέματα ενέργειας είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης –την περασμένη Τετάρτη– για αδειοδότηση του οικοπέδου 7. Το συγκεκριμένο οικόπεδο συνορεύει και με το Οικόπεδο 6 και με το Οικόπεδο 10 στα οποία θα μπει το γεωτρύπανο της TOTAL και της ExxonMobil αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αλλάζει άρδην η ισορροπία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με την Τουρκία να διαβλέπει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ίδια δεν θα έχει περιθώρια αντίδρασης, όπως έκανε στην περίπτωση της ENI.

Προκειμένου να προλάβει καταστάσεις, η Άγκυρα έχει αρχίσει να βρυχάται και να μοιράζει προκαταβολικά απειλές. Όπως προκύπτει και από τη χθεσινή επίσκεψη στο Προεδρικό του Ανώτερου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ExxonMobil, Neil Chapman, η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, προχωρώντας ωστόσο κανονικά με το ερευνητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ και συνάμα προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησής του.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εκτιμάται ότι αν η ExxonMobil  πάρει άδεια για το “7”, θα πρέπει να συνεργαστεί με την TOTAL/ENI στο τέλος της ημέρας. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κολοσσών.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ