Εξελίξεις φέρνει η «έξοδος» από τα Μνημόνια -Η ένταση με τη ΝΔ και ο ανασχηματισμός

Πολιτικές εξελίξεις σε δύο επίπεδα φέρνει η έξοδος της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο. Από τη μια εντείνεται -και θα ενταθεί περαιτέρω- η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης και όπως κάθε κυοφορούμενος ανασχηματισμός έτσι κι αυτός έχει τους δικούς του γρίφους.

Επιπλέον, στην… καθημερινότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπάρχει και η εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα πρέπει να εξαγγείλει… κάτι προκειμένου να πετύχει τον μαγικό συνδυασμό «καθαρή έξοδος = παροχές», αν και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς ο… Big Brother των δανειστών λειτουργεί ακατάπαυστα

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Αύριο Τρίτη 21 Αυγούστου, λοιπόν, με μια δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε περιοχή εκτός της Αττικής, θα ανακοινωθεί ή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πολυετής «μνημονιακή» περιπέτεια της Ελλάδας φτάνει τυπικά στο τέλος της –διότι ουσιαστικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι αρχικές σκέψεις του Μαξίμου για… εορτασμούς έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, καθώς η τραγωδία στο Μάτι είναι ακόμα πολύ νωπή και, επιπλέον, τίποτε δεν συνηγορεί στην επιστροφή της Ελλάδας στην… κανονικότητα μια ανεξάρτητης χάραξης οικονομικής πολιτικής –επί της ουσίας μόνο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει στην επόμενη μέρα διότι κατά τ’ άλλα και βαριές είναι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και η εποπτεία θα είναι παρούσα.

Η κόντρα με τη ΝΔ

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου», θέση στην οποία επιμένει να αναλίσκει τον πολιτικό του λόγο ο κ. Τσίπρας.

Χθες, με συνέντευξή του στη Real News, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε τον τόνο για το που θα κινηθεί η κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βαριές και πολύχρονες, πολύ πιο ασφυκτικές από αυτές των άλλων κρατών-μελών που βγήκαν από τα μνημόνια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου επιχείρησε να αξιοποιήσει τοποθέτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και με παρέμβασή της στο twitter έγραψε τα εξής: «Ακόμα και ο φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο Μ. Βέμπερ, αναγκάζεται να αποδεχθεί την έξοδο από τα μνημόνια. Ο άνθρωπος που επιθυμούσε το grexit, βέβαια, επαναλαμβάνει τα μυθεύματα περί εξόδου από την εποχή Σαμαρά. Είναι τόσο πικρό το ποτήρι για αυτόν και τη ΝΔ, που συγχωρείται, μέρες που είναι…», ανέφερε η κυρία Σβίγκου, προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ανασχηματισμός

Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό «διάγγελμα» για την έξοδο από τα Μνημόνια, σειρά παίρνει ο ανασχηματισμός, η ανακοίνωση του οποίου τοποθετείται στο τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο αλλά ούτε και στο υπουργείο Εξωτερικών. Από κει και πέρα μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν κρίσιμα.

Ένα από αυτά είναι το εύρος που θα έχει η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος προς την Κεντροαριστερά αλλά και προς την Κεντροδεξιά (ήδη ακούγεται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες το όνομα της Κατερίνας Παπακώστα) και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς ενυπάρχει και ο παράγοντας της εκλογικής συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εδώ –όπως λέγεται- ο κ. Τσίπρας ίσως εκπλήξει με την επιλογή του.

Ένα τρίτο ερώτημα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο κόμμα, καθώς όλοι παραδέχονται πλέον ότι μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Το μόνο που διαρρέεται είναι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης προορίζεται να αναλάβει θέση «κλειδί» στον κομματικό οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κοινοβουλευτικές πηγές, στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος περί τα τέλη Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» η πραγματοποίησή της.