Εξηγήσεις θα ζητήσουν οι δανειστές για τις προεκλογικές παροχές και τις καθυστερήσεις

Το Euro Working Group συνεδριάζει σήμερα (Πέμπτη 31/01) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δώσει εξηγήσεις αν και κατά πόσον η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, ενόψει της έκθεσης Προόδου που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίου.

Με βάση την Έκθεση αυτή για την Ελλάδα, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφανθεί εάν πρέπει να της δοθεί η δόση ελάφρυνσης του χρέους, επιστρέφοντας 700-750 εκατ. ευρώ (ANFA’s και SMP’s) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο μικροσκόπιο οι  παροχές

Τους δανειστές ανησυχούν 4 ζητήματα:

1.Η ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού: Στις συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί απέκρυψαν το ύψος της αύξησης και ότι αυτό θα ήταν μεγαλύτερο από τις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής «Σοφών» που μελέτησαν τις επιπτώσεις του μέτρου.

Πριν δύο μήνες και στην 1η μεταμνημονιακή έκθεση, οι θεσμοί είχαν επισημάνει στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στον μέσο ευρωπαϊκό όρο και όχι χαμηλότερα, συνεπώς και είναι κρίσιμο οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με την πορεία της παραγωγικότητας, ώστε να προστατεύσουν τα μνημονιακά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης (και ειδικά των νέων).

2.Ρυθμίσεις χρεών: η Αθήνα – όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν – δεν έδωσε ούτε μία σελίδα χαρτί στους θεσμούς με αριθμούς για τα όρια προστασίας και τα κριτήρια στήριξης των νοικοκυριών που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς μετά την λήξη του ν.Κατσέλη. Δεν έθεσε καν επίσης το ζήτημα των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία. Κατόπιν τούτων, στις Βρυξέλλες ανησυχούν  ότι η Αθήνα παίζει προεκλογικό παιχνίδι, με άγνωστες επιπτώσεις για τις τράπεζες και την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

3.Καθυστερήσεις και εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις: οι ελεγκτές διαπίστωσαν αναβλητικότητα στην πρόοδο ιδιωτικοποιήσεων (Εγνατία), στις τοποθετήσεις ανεξάρτητων «μονίμων» γενικών γραμματέων στο δημόσιο, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επίσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση για το κόστος των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν από δώ και στο εξής (για περικοπές συντάξεων, δώρα και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων ή συνταξιύχων κλπ).

4.ΦΠΑ στα νησιά: την ανησυχία -ιδίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών- προκαλεί όμως και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) η οποία ανακοινώθηκε σαν τετελεσμένο χωρίς ουσιαστικά οι Βρυξέλλες να έχουν καμία προηγούμενη ενημέρωση. Αν και το κόστος για τον προϋπολογισμό θεωρείται ασήμαντο και οι ανάγκες των νησιωτών στις περιοχές αυτές είναι μεγάλες λόγω του προσφυγικού κύματος, η έλλειψη προηγούμενης συνεννόησης  δημιουργεί κινδύνους για αντιδράσεις εκ μέρους των κρατών που θα κληθούν να περάσουν από την «βάσανο» των εθνικών Κοινοβουλίων τους τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδος.

Σε περίπτωση που στην έκθεση του Eurogroup τεθούν «αστερίσκοι» και ξεκινήσει πάλι μια συζήτηση διεθνώς για τεκταινόμενα στη χώρα μας, η Ελλάδα θα χάνει χρόνο και χρήμα, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού θα καθυστερεί και αυτό μεταφράζεται σε παράταση της αβεβαιότητος, της οικονομικής καχεξίας και της σκληρής λιτότητας για τη χώρα μας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή