“Έξω πάμε καλά” και το 2021: Οι δεσμοί με τον αραβικό κόσμο, η πρόσκληση Πούτιν στην Ελλάδα, οι συμφωνίες με την Αλβανία και ο Μπάιντεν

Στις αρχές της του 2021, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία

“Έξω πάμε καλά” είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφερόμενος στην Ελληνική εξωτερική πολιτική. Και το “δόγμα αυτό” επιχειρεί να κάνει πράξη η κυβέρνηση και το 2021 σε μία κρίσιμη και δύσκολη χρονιά ξεκινάει για τα εθνικά μας θέματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να εντείνουν τον αγώνα δρόμου που ξεκινήσαν από το καλοκαίρι, για να διευρύνουν το συμμαχικό μέτωπο έναντι των διαρκών τουρκικών επιδιώξεων να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω εκβιασμών και παράλληλων “επιθέσεων φιλίας” προς την Ε.Ε.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όλο το τελευταίο διάστημα, έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, εκτιμώντας ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η ενίσχυση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο 

Στις αρχές του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, ενώ μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, συνοδεία πολυμελούς κλιμακίου  στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα προωθεί τη διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που ήδη έχει συνάψει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες, με στόχο τόσο την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και την περιφερειακή σταθερότητα.

Στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΞ περιλαμβάνονται και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Αν  και έχουν περάσει σε δεύτερο επίπεδο, με αφορμή τους εορτασμούς  του 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί  επίσκεψη Πούτιν. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην ατζέντα του 2021,τέλος, περιλαμβάνονται  και οι συνομιλίες με τα Τίρανα για την κατάρτιση του συνυποσχετικού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις θαλάσσιες ζώνες, μετά τις εκλογές στην Αλβανία.

Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας

Κεντρικός στόχος της εξωστρεφούς εξωτερικής της κυβέρνησης είναι να καταδείξει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με την Άγκυρα που διαδραματίζει έναν άκρως αποσταθεροποιητικό ρόλο.+

Στην κυβέρνηση αναμένουν την πρόσκληση από την Τουρκία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να επιρρίψει στην Αθήνα τις ευθύνες για το πάγωμα του διαλόγου.

Γι αυτό και σπεύδουν να διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους ότι η Αγκυρα πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, ενώ σημειώνουν ότι η ευκαιριακή απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού από θάλασσα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν αρκεί.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, είναι πιθανό να έρθει η πρόσκληση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο – αφού αυτή είναι και η στρατηγική επιδίωξη του Βερολίνου. Η Αθήνα θα  αποδεχθεί την πρόσκληση υπό δύο απαράβατες προϋποθέσεις : Oτι η  Αγκυρα θα συνεχίσει να απέχει από τις προκλήσεις και ότι συζητά μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο παράγοντας Μπάιντεν

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις για το 2021 έχει και η έλευση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με την ελληνική διπλωματία να βάζει ψηλά στους στόχους της μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το συντομότερο δυνατό ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας με το επιτελείο του νέου αμερικανού προέδρου είναι ήδη ανοιχτοί και ενεργοί.

Στόχος του 2021 είναι οι σχέσεις των δύο χωρών  να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή