Εξοικονομώ – Αυτονομώ:  Eξετάζεται ένταξη και των επιχειρήσεων στον επόμενο κύκλο

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ισχυρή η ζήτηση για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ: O κύκλος που “τρέχει’’  τώρα έχει προϋπολογισμό 900 εκ. ευρώ ενώ το α’ εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσει νέος γύρος ύψους 1 δις ευρώ. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων και να μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις.

Η αυξημένη ζήτηση αφήνει πολλούς στην απέξω: Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων κλείνει πολύ γρήγορα γεγονός που ανησυχεί τους μηχανικούς και τους ενδιαφερόμενους καθώς φαίνεται πως 1/2  αιτήσεις δεν προλαβαίνουν καν να ολοκληρωθούν. Με την πλατφόρμα για την Δυτική Ελλάδα να κλείνει μόλις στα 11 λεπτά , για την Κρήτη μόλις στα 13 και για την Αττική στα 50 λεπτά.

Πολλοί διαμαρτύρονται όχι μόνο για τον χρόνο που έχουν στην διάθεσή τους αλλά και για την κατανομή των κονδυλίων η οποία θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Για παράδειγμα στην Αττική σε αυτόν τον κύκλο έχει κατανεμηθεί το 18% του budget όταν οι κατοικίες αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου της χώρας.

Μια πιο διευρυμένη αξιολόγηση θα βοηθούσε:  Η κατανομή των χρημάτων  με βάση την ταχύτητα του κάθε μηχανικού και όχι με βάση την χρονολογία του κτίσματος ή άλλου είδους κριτήρια – πέρα από τα  εισοδηματικά –  έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς εντάσσονται στο πρόγραμμα νεότερα κτίσματα ενώ ενδεχομένως θα έπρεπε να δίνεται προτεραιότητα στα παλαιότερα.

Το 55% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι πριν το 1980 και έχουν περισσότερο ανάγκη το πρόγραμμα. Όσον αφορά την τρέχουσα  ενεργειακή απόδοση   των κατοικιών ( ανεξάρτητα από την χρονολογία) τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως 9/10 σπίτια κατατάσσονται στο χαμηλότερο ενεργειακό κλιμάκιο και έχουν πράγματι ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Πώς τελειώνουν τα χρήματα τόσο γρήγορα: Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων επιτρέπει να δηλώνονται αρκετές εργασίες για ένα κτίσμα χωρίς όμως μετά να υποχρεώνεται ο δικαιούχος να  πραγματοποιήσει όλες όσες έχει δηλώσει. Αυτό από την μια είναι θετικό καθώς δίνει ευελιξία, από την άλλη όμως έτσι δεσμεύονται παραπάνω χρήματα σε κάθε δικαιούχο αποκλείοντας έτσι κάποιον άλλον. Θα ήταν προτιμότερο για την ένταξη περισσότερων πολιτών να δηλώνονται επακριβώς μόνο οι εργασίες που πρόκειται σίγουρα να πραγματοποιηθούν.

Η αυξημένη ζήτηση του προγράμματος ειδικά σε αυτόν τον κύκλο οφείλεται: Στο γεγονός ότι η max επιδότηση φτάνει το 85% καθώς  δίνεται ένα ποσοστό 10% παραπάνω στους ιδιοκτήτες λόγω κορωναϊού. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι πως σε αυτόν τον κύκλο οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της επισκευής και μετά να λάβουν πίσω από το κράτος το ποσό της επιδότησης,  αλλά  καταβάλουν  απευθείας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψους της επιδότησης που δικαιούνται. Η διαφορά αυτή σε σχέση με τα παλαιότερα εξοικονομώ- αυτονομώ  λύνει τα χέρια στους ιδιοκτήτες καθώς η  απαιτούμενη ρευστότητα που πρέπει να καταβάλουν είναι ακριβώς αυτή που τους αναλογεί.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή