Εξωστρέφεια στην εξωτερική πολιτική το "δόγμα" του Νίκου Δένδια, με πρώτο σταθμό τη Σόφια

Σειρά ταξιδιών που έχουν στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, αρχής γενομένης από τη σημερινή του επίσκεψη στη Σόφια, όπου θα έχει επαφές με τη βουλγαρική πολιτική ηγεσία της χώρας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο, όπου υπάρχει σημαντική ένταση στις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Κόσοβο.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα διεκδικεί δημιουργικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος, για την οποία σημειωτέον κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα τόσο προς το Βελιγράδι όσο και προς την Πρίστινα.

Στη Βουλγαρία, η οποία είναι η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Στον αρχικό σχεδιασμό του κ. Νίκου Δένδια ήταν να μεταβεί εν συνεχεία στο Βουκουρέστι, κάτι το οποίο, ωστόσο, αναβλήθηκε για αργότερα λόγω  της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει αυτή την περίοδο  στη Ρουμανία.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του κ. Χάϊκο Μάας, με τον οποίον θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες για ζητήματα κρίσιμης σημασίας όπως το προσφυγικό, τα εξοπλιστικά κα.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, θα ταξιδέψει για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.