Τσακαλώτος προς Eurogroup: δεσμεύομαι για τα προαπαιτούμενα, ας μιλήσουμε για το χρέος

Αυστηρή εποπτεία της λιτότητας και μετάθεση δόσεων του χρέους αποφασίζει το Eurogroup

Κρίσιμο το σημερινό (24/05) Eurogroup. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διατυπώσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα φέρει σε πέρας όλα τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμμότητα έως τα μέσα Ιουνίου.Και θα περιμένει να ακούσει πως οι ευρωπαίοι δανειστές θα οργανώσουν τη συζήτηση για το χρέος.

Τυπικά, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πρακτικά όμως, για να πάρει «πράσινο φως» από αυτό, θα πρέπει να έχει ξεμπερδέψει τα προαπαιτούμενα τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να εγκριθούν πρώτα και σε τεχνικό επίπεδο.

Προαπαιτούμενα και χρέος

Πρώτο θέμα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup είναι το ελληνικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθούν δύο κρίσιμα ζητήματα:

Το πρώτο θα είναι η πρόοδος της 4ης αξιολόγησης.

Το δεύτερο, θα είναι η στρατηγική η οποία θα επιλεγεί αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα θα «σπάσει» σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει την τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Σε αυτό θα εξεταστεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Σύμφωνα με το τυπικό, οι εκπρόσωποι των ελεγκτών των δανειστών και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα παρουσιάσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου στο Χίλτον.

Το χρέος μοχλός πίεσης

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει το “κομμάτι” από τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην “εντός” μνημονίου εποχή. Θα το κάνει, υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων για το  χρέος.

Περισσότερα σε λέξεις

Στόχος είναι όλα να είναι έτοιμα έως τις 15 Ιουνίου (τότε λήγει και ο χρόνος για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση).

Μέσα στο σύντομο διάστημα που θα ακολουθήσε, θα πρέπει να αποτιμηθεί η κατάσταση και να γραφτεί μια θετική αναφορά προόδου προς την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της σημερινής ατζέντας, μετά το Eurogroup, αυτό θα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα αρχίσει στις 5:30 μ.μ.

Η ρητή δέσμευση

Αυτό που θα γίνεται σαφές, με ρητό τρόπο, στο κείμενο της ατζέντας, είναι η δέσμευση πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21ης Ιουνίου 2018» όπως επίσης και πως η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018.

Παράλληλα, θα υπογραμμίζεται πως το Eurogroup «θέλει να συνεχίσει τις συζητήσεις του για τη στρατηγική του χρέους». Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει κλείσει πριν από κάθε απόφαση για το χρέος.

Τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αυτής αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εξεταστούν στις 7 Ιουνίου από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group), ενώ πιθανώς να συνεδριάσει και το ΔΝΤ στις 11-12 Ιουνίου για την Ελλάδα.

Με δυο λόγια

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει πρόοδο στο θέμα των προαπαιτούμενων που ήδη καθυστερεί, ώστε να γίνουν γνωστοί οι όροι για το χρέος το νωρίτερο δυνατό.