Οι ζυμώσεις για το χρέος. Οι σχεδιασμοί των ισχυρών, οι διχογνωμίες και οι αποφάσεις

Το ελληνικό χρέος θα συζητηθεί με εντατικούς ρυθμούς σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συσκέψεις που θα εξελιχθούν τον Ιούνιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην Ευρώπη,οι διαβουλεύσεις αναμένεται να εκτυλιχθούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα επικοινωνίας.

–    Το πρώτο επίπεδο είναι ο διάλογος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Το γαλλικό “κλειδί”

Ήδη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται το γαλλικό σχέδιο. Πρόκειται για ένα είδος “αυτόματου μηχανισμού” που θα συνδέει  τους ρυθμούς εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα παρουσιάζει η χώρα.

Η σκληρή γραμμή του Βερολίνου

Το Βερολίνο ζητά από το Παρίσι να αναπροσαρμόσει βασικές πτυχές του σχεδίου του επί το αυστηρότερον. Η Γερμανία θέλει να τεθούν συγκεκριμένοι αυστηροί όροι, ώστε να παραμείνει η χώρα σε δημοσιονομική και αναπτυξιακή πειθαρχία. Και επιπλέον να αξιολογούνται αυστηρά οι πρόοδοι της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τους στόχους της. Οι ρυθμίσεις για το χρέος θα απελευθερώνονται μετά την αξιολόγηση και με την έγκριση των κοινοβουλίων.

–    Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Ευρωπαϊκών θεσμών σε Βρυξέλλες κατά κύριο λόγο, αλλά και Φρανκφούρτη, για την διασφάλιση μιας διαρκούς και αξιόπιστης δημοσιονομικής εποπτείας της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Στόχος, να μην αμφισβητηθεί ούτε καν προσωρινά η βιωσιμότητα του χρέους.

Πέραν του Ατλαντικού

Οι διαβουλεύσεις όμως για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Στις 11 με 12 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, όμως θα έχει προηγηθεί μία άλλη συνεδρίαση που θα ασχοληθεί -και- με την Ελλάδα.

Λίγο βορειότερα, και συγκεκριμένα σε 999 χιλιόμετρα απόσταση από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον βρίσκεται το Κεμπέκ. Στην ευρύτερη λοιπόν περιοχή του Κεμπέκ αναμένεται να συνέλθει στις 8 και 9 Ιουνίου εκ νέου η ομάδα των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, ο ESM και στελέχη του ΔΝΤ για να συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 (το πάλαι ποτέ G8) στον Καναδά.

Με το βλέμμα στους ισχυρούς

Η συζήτηση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο του G7 έχει και ένα σοβαρό σημειολογικό ενδιαφέρον, που είναι πιθανό να ωφελήσει την Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θέλουν να τελειώνουν με το πρόβλημα “Ελλάδα”. Με αποδέκτη αυτού του σημειολογικού μηνύματος πρωτίστως το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Με την προσδοκία “θετικών ειδήσεων”

Ίσως αυτό το δίκτυο διαβουλεύσεων σε Κεμπέκ, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Βερολίνο, συνθέτει τις επικείμενες “περισσότερες θετικές ειδήσεις τις επόμενες ημέρες” που προανήγγειλε χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup, Μ. Centeno.

Ασ σημειωθεί ότι οι εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμμα έχουν μετατεθεί για το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.  Τότε θα υπάρξει απόφαση για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος αλλά και για τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ήδη το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

Με δυο λόγια

Η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για το χρέος, παρά μόνο να “σταυρώσει τα δάχτυλά της” για να υπερισχύσουν στις διατλαντικές ζυμώσεις οι “καλοί”.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή