Eυρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Αγκυρα «παίζει» με τις Βρυξέλλες – Απέτυχε το «μαστίγιο και καρότο» της ΕΕ με τον Ερντογάν

Ευρώπη Τουρκία

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία αποδομείται, δύο εβδομάδες αφότου σφραγίστηκε, κλιμακώνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, αξιωματούχους και ειδικούς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παρά τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, η οποία στόχευε στο να πείσει την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες σε διαφιλονικούμενα ύδατα, η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά εκ νέου τις δραστηριότητες στην περιοχή.

“Η Αγκυρα παίζει με τις Βρυξέλλες”

Η τουρκική πλευρά είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis τον προηγούμενο μήνα, λίγο πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου, στην οποία και συζητήθηκε η επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Ωστόσο, τη Δευτέρα το πλοίο απέπλευσε και πάλι. Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως η Άγκυρα «παίζει» με τις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. άφησαν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους καθώς απέτυχαν να βρουν μια λύση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο και αντί για αυτό πρότειναν μια προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» (προσφέροντας πολλαπλά οφέλη αλλά απειλώντας παράλληλα και με κυρώσεις), η οποία μοιάζει να έχει αποτύχει, σημειώνουν οι διπλωμάτες και ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το πρόβλημα Ερντογάν “επιστρέφει και εκδικείται”

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. απέφυγαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λέγοντας ότι θα επανέλθουν σε αυτό τον Δεκέμβριο. Τώρα αυτό επιστρέφει και τους εκδικείται», είπε ένας διπλωμάτης, αναφερόμενος σε προαναγγελίες τουρκικών και ελληνικών ναυτικών ασκήσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., η Τουρκία, σημειώνει το Reuters, έχει θέσει προκλήσεις για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, στη Συρία, τη Λιβύη και τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Αλλά η Ευρώπη δείχνει πρόθυμη να κρατήσει την Άγκυρα κοντά στη Δύση, παρά τον απολυταρχικό πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είναι διατεθειμένος να χαράξει ένα ανεξάρτητο μονοπάτι ως περιφερειακή δύναμη, τονίζεται ακόμη.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία δεσμεύεται στη διπλωματία αλλά «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις εάν κάποιος λέει ότι “ό,τι είναι δικό μου, μου ανήκει και ό,τι είναι δικό σου είναι υπό αμφισβήτιση”».

Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι υδρογονάνθρακες

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εγείρουν το ζήτημα της διαμάχης για το φυσικό αέριο όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρόλο που η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, με το επιχείρημα ότι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση έχει καταδείξει την ανάγκη για πιο άμεση αντίδραση, αναφέρουν οι διπλωμάτες.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης και ξένος επενδυτής για την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήλπιζε ότι με την ανανέωση της προσφοράς για μια διευρυμένη εμπορική συμφωνία, βάζοντας τέλος στις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους υπηκόους και προτείνοντας περισσότερα χρήματα για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία – ενώ παράλληλα απειλούσε με κυρώσεις -, θα έπειθε τον Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες προκειμένου να διευθετηθούν τα δικαιώματα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Η δήλωση της Συνόδου στις 2 Οκτωβρίου δεν περιείχε περεταίρω λεπτομέρειες.

«Αυτό που απέτυχε είναι η αξιοπιστία της προσφοράς της Ε.Ε., δεν ήταν αρκετά σαφής», αναφέρει ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης στην Ευρώπη, με έδρα του την Κωνσταντινούπολη.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή