Εύσημα ΗΠΑ σε Μητσοτάκη και μήνυμα στους δανειστές για τα πλεονάσματα – «Δεν είναι μόνον ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττει με αίσθηση του επείγοντος» δηλώνει ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. «Ελπίζω η ΕΕ να μειώσει τα πλεονάσματα»

 

Εύσημα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική της πολιτική και παράλληλα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσαν χθες, στην Αθήνα, οι ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

  • «Δεν είναι μόνον ότι εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττουν με αίσθηση του επείγοντος», τόνισε ο κ. Ρος, απευθυνόμενος προς ομάδα εκπροσώπων του Τύπου.

Παράλληλα, απευθυνόμενoς προφανώς προς τους δανειστές της χώρας, είπε:

  • «Εκτιμώ και ελπίζω ότι, όταν στην ΕΕ αντιληφθούν ότι τούτη η κυβέρνηση πετυχαίνει αυτά που δήλωσε ότι θα πράξει, θα της επιτρέψουν να μην έχει τόσο επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διότι πρόκειται για έναν παράγοντα που καθυστερεί την οικονομία».

Απαριθμώντας τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η Ελλάδα» και επισήμανε: «Ήδη κινείται προς χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις» και η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυτών των δυο στοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι όμως μόνον ότι οι πολιτικές αυτές εμφανίζονται ως οι σωστές, αλλά και η εντύπωση που αποκόμισα ότι υπάρχει μία πραγματική αίσθηση του επείγοντος στην υλοποίησή αυτών των πολιτικών».

  • Αναφερόμενος στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ.Ρος σημείωσε ότι «συμμετέχουν σε αυτήν και τεχνοκράτες οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και είναι συνηθισμένοι στο να παράγουν αποτελέσματα». Ο κ.Ρός τόνισε ότι «οποιοσδήποτε είναι στον κόσμο των επιχειρήσεων γνωρίζει ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η εφαρμογή».

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα»

Απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, ο κ.Ρος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε κανείς να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Δεύτερον, η Ελλάδα έχει επιδείξει ότι ξεπέρασε την κρίση και πλέον επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Ποιος θα το φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα;», διερωτήθηκε.

  • Όπως τόνισε, «εκτιμώ ότι, όταν στην ΕΕ αντιληφθούν ότι τούτη η κυβέρνηση πετυχαίνει αυτά που δήλωσε ότι θα πράξει, θα της επιτρέψουν να μην έχει τόσο επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διότι πρόκειται για έναν παράγοντα που καθυστερεί την οικονομία.

Έτσι, ελπίζω ότι θα ανταμειφτούν για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα να έχεις καταφέρει αυτά».

Δευτερευόντως, πρόσθεσε ο κ. Ρος, «υπάρχουν κινήσεις που έχουν γίνει στον χώρο του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί κέντρο διανομής LNG. Ο αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και ήδη παραδόθηκε ένα φορτίο LNG στη Βουλγαρία. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία εισάγει φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας. Και όταν ολοκληρωθεί το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την Ιταλία, η αγορά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο».

«Συνολικά πιστεύω ότι στην κυβέρνηση κάνουν πολλές καλές κινήσεις»

Ακόμη, «είναι πολύ καλή ιδέα η εκ νέου προώθηση της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, και υπάρχει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επί του παρόντος, και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς οι εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται λειτουργούν καλύτερα απ’ ό,τι όταν βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και ακόμη αποφέρουν έσοδα προς την κυβέρνηση για να τα διαθέσει σε άλλους σκοπούς. Έτσι συνολικά πιστεύω ότι κάνουν πολλές καλές κινήσεις», σημείωσε ο κ. Ρος αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

Ακόμη, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτάχυνση της αδειοδότησης εταιρειών, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και την επίλυση ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είπε. «Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία όλοι μιλάμε επί χρόνια και πλέον εμφανίζεται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπιστούν και μάλιστα ταχέως» σημείωσε.

“Θα εξαιρέσουμε τα Ελληνικά προϊόντα από τους αυξημένους δασμούς”

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εξαίρεση των εξαγωγών ελαιολάδου από το καθεστώς αυξημένων δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ, ο κ. Ρος υποστήριξε ότι τούτο είναι πολύ πιθανό, και αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και για τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Συνολικά υπήρξαν 1.300 ελληνικές αιτήσεις εξαίρεσης προϊόντων, είπε ο κ. Ρος σημειώνοντας ότι η πλειονότητά τους εγκρίθηκε και ότι εκκρεμούν περί τις 200 ακόμη.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή