F-16: Η Βουλγαρία θέλει τα αμερικανικά μαχητικά, αλλά οι ΗΠΑ διστάζουν, επικαλούμενες «έλλειψη εμπιστοσύνης»

F-16: Η Βουλγαρία θέλει τα αμερικανικά μαχητικά, αλλά οι ΗΠΑ διστάζουν

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της αμυντικής της ικανότητας, η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν το 2019, ώστε η βαλκανική χώρα να προμηθευτεί οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16, τελευταίου τύπου, με τις παραδόσεις να αρχίσουν από το 2023.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον, επικαλούμενη την πανδημία του κοροναϊού, ανέβαλε την έναρξη των παραδόσεων των μαχητικών για το 2025. Και τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, το οποίο επικαλείται πρώην υπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι επιφυλάκτικές να προχωρήσουν στην πώληση, καθώς επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Σόφια, σχετικά με την ικανότητά της να διασφαλίσει μυστικά του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με τα αεροσκάφη και τη στρατηγική της συμμαχίας.

Έρευνα για κατασκοπεία

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι βουλγαρικές εισαγγελικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει σειρά ερευνών σχετικά με τη δράση Ρώσων κατασκόπων στη χώρα και έχουν εκδιωχθεί από την χώρα δεκάδες Ρώσοι διπλωμάτες, αν και ουδείς Βούλγαρος πολίτης έχει διωχθεί για κατασκοπεία. Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ομάδα κατασκόπων στο υπουργείο Άμυνας, που επιχειρούσε να βρει στοιχεία για τα F-16, αλλά και να διασπείρει πληροφορίες για τα μαχητικά.

Οι δύο Βούλγαροι αξιωματούχοι επισήμαναν το γεγονός, καθώς και την χαλαρότητα με την οποία οι Βουλγαρικές αρχές δίνουν άδειες για πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σε διάφορους πολίτες, τονίζοντας ότι αυτά τα δεδομένα κατά πάσα πιθανότητα κάνουν την Ουάσινγκτον εξαιρετικά επιφυλακτική στο να προχωρήσει την πώληση των νέων F-16, τα οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτουν σχεδόν το ίδιο ραντάρ με τα F-35 και πολλές καινοτομίες στα συστήματα ελέγχου και σκόπευσης, καθώς και σύστημα αποτροπής πτώσης στο έδαφος.

Πρόσβαση σε Ρώσους

Οι δύο Βούλγαροι πρώην υπουργοί Άμυνας επισήμαναν επίσης ότι η Βουλγαρία συνέχιζει να δίνει πρόσβαση σε Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους της εταιρείας MiG στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκραφ Ιγκνάτιεβο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι οι Ρώσοι δεν θα έχουν τέτοια πρόσβαση και ότι οι υπάλληλοι του αεροδρομίου δεν θα έρχονται σε επαφή με τους Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι παράλληλα, πρότειναν η χώρα να στραφεί στην αγορά μεταχειρισμένων F-16, τα οποία παραμένουν αξιόπιστα και αξιόμαχα, χωρίς να περιλαμβάνουν τα νέα απόρρητα συστήματα και, έτσι, να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής τους σε εχθρικά χέρια. Το κόστος των 8 F-16 Block 70 που έχει παραγγείλει η Βουλγαρία, μαζί με την εκπαίδευση και τη συντήρηση αναμένεται να φθάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καμία δημοσίευση για προβολή