“F 16”: Γιατί η “δέσμευση” Μπάιντεν στον Ερντογάν για την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών είναι λόγια του… αέρα

F-16: Γιατί η

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές, ο χρόνος και η συγκυριά κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν δίνει αυτή τη διαβεβαίωση στην Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ιδιαίτερη σημασία και, κατά πάσα πιθανότητα -εκτός κι αν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα-, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ουάσινγκτον δεν παρουσιάζουν και ιδιαίτερη αλλαγή.

Συγκεκριμένα, και ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει η διαδικασία οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων περνά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, αλλά με οριακή πλειοψηφία και με το αποκαλούμενο «ελληνικό μέτωπο» να παραμένει ισχυρό και αρραγές.

Καμία ουσιαστική αλλαγή

Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά στο ζήτημα των F-16 είναι πολύ δύσκολο το Κογκρέσο να αλλάξει απόψη, να κάνει στροφή 180 μοιρών και να εγκρίνει χωρίς καμία προϋπόθεση το αίτημα της Τουρκίας για τα μαχητικά. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι η στάση της Βουλής θα παραμείνει η ίδια, ήτοι θα συνεχίσει να στηρίζει την τροπολογία Πάπας-Παλόν που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η Βουλή «κάνει μεταβολή» για το θέμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τουρκικό αίτημα θα «πέσει σε τοίχο» στη Γερουσία, όπου ο Μπομπ Μενέντεζ παραμένει πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μη θέσει βέτο στην επίμαχη πώληση των F-16.

Στην ουσία, οι ελπίδες του Ερντογάν για «κόκκινο κύμα» έγιναν σμπαράλια μαζί με τα όνειρα των Ρεπουμπλικάνων για απόλυτη κυριαρχία στο Κογκρέσο και τώρα η Άγκυρα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν και πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όταν πίστευε ότι μια μεγάλη ανατροπή στις ισορροπίες στο Κογκρέσο θα διευκόλυνε τα σχέδιά της για τα μαχητικά.

Η στάση του Μπάιντεν

Όσον αφορά, δε, στη δήλωση υποστήριξης που έλαβε από τον Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις σχέσεις της με την Άγκυρα, συνεχίζει να προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία σε δυτική/ΝΑΤΟϊκή τροχιά και να αποτρέψει κινήσεις που θα την φέρουν ακόμα πιο κοντά σε χώρες όπως η Ρωσία ή το Ιράν, κάτι που θα οδηγήσει σε διάρρηξη των σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δημοσια -στο βαθμό που μπορεί- το αίτημα του Ερντογάν για νέα F-16 και ενδεχομένως θα επιχειρήσει να πιέσει διακριτικά και το Κογκρέσο να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας. Ωστόσο, κι ο ίδιος γνωρίζει ότι υπάρχουν πολύ σαφή όρια στις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει και δεν πρόκειται να τα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση.

Εξαιρώντας, λοιπόν, κάποια δραματική εξέλιξη, η κατάσταση σχετικά με τα F-16 παραμένει στο ίδιο… limbo που βρισκόταν και πριν τις ενδιάμεσες εκλογές και τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν και, κατά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται να βγει από αυτό στο ορατό μέλλον ή εν πάση περιπτώσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, όπου πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή