F-16: «Την ανάγκην φιλοτιμίαν» ποιούν οι Τούρκοι, τώρα αποκαλούν «απαρχαιωμένα» και «ακριβά» τα μαχητικά

Η Δύση συζητά το αίτημα του Κιέβου για πολεμικά αεροπλάνα, παρά το λακωνικό «όχι» του Τζο Μπάιντεν

Φαίνεται ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει νέα και να αναβαθμίσει παλιότερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 έχουν «πέσει στον ύφαλο» του Κογκρέσου των ΗΠΑ και η Άγκυρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η προσπάθειά της θα πέσει τελικά στο κενό ή θα καθυστερήσει τόσο που, ακόμα κι αν ευοδωθεί τελικά θα είναι δώρο-άδωρο.

Κάπως έτσι μπορούν να μεταφραστούν οι δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου από το χώρο της άμυνας και της ασφάλειας σε ρωσικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία είχε μια προσέγγιση προς τα αμερικανικά μαχητικά, τύπου «όμφακες εισίν», χαρακτηρίζοντας ως «λάθος» την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει 40 νέα F-16 και κιτ αναβάθμισης για άλλα 80 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Ο λόγος για τον Καγκρί Ερχάν, μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι «η Τουρκία πρέπει να αλλάξει αμέσως την απόφασή της για τα F-16. Υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως κινεζικά αεροσκάφη, ρωσικά αεροσκάφη και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter».

«Απαρχαιωμένα και μη ανταγωνιστικά»

«Πιστεύω ότι μετά τους σεισμούς, η Τουρκία θα εγκαταλείψει την απαίτησή της για F-16 καθώς κοστίζουν πάνω από 20 δισ. δολάρια. Το αίτημα για το F-16 ήταν λάθος επειδή αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη είναι απαρχαιωμένα και μη ανταγωνιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος, λίγο καιρό αφότου μέλη της τουρκικής κυβέρνησης δήλωναν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερχάν δεν λέει κάτι νέο: το σενάριο της αναζήτησης πωλητών μαχητικών αεροσκαφών εκτός ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς ανασύρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι αναφορές αυτές από αξιωματούχους της Άγκυρας έρχονται κάθε φορά που τα νέα από την Ουάσινγκτον δεν είναι θετικά, καθώς μια ισχυρή διακομματική «ομάδα» γερουσιαστών επιμένει να μην δοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, λόγω των στενών δεσμών της με την Ρωσία και κυρίως, λόγω των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Δύσκολες οι εναλλακτικές

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος χαρακτηρίζει το αίτημα αγοράς των F-16 ως «λάθος» και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να στραφεί προς εναλλακτικούς προμηθευτές, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς εύκολο, καθώς, για παράδειγμα, ακόμα κι αν η Βρετανία συμφωνήσει να πουλήσει μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, η πώληση «περνά» από το ΟΚ Γερμανίας και Ιταλίας.

Και, φυσικά, η αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα ή τη Ρωσία θα αποτελούσε κανονικό «casus belli» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλλει βαριές κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρα για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 και δεν θα δίσταζε να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά μιας τέτοιας κίνησης της Άγκυρας.

Από την άλλη, το ζήτημα της ανανένωσης και του εκσυγχρονισμού του στόλου μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο κρίσιμο γίνεται, καθώς τα F-16 που διαθέτει, εκτός του ότι «γερνούν» επικίνδυνα, αντιμετωπίζουν και ζητήματα συντήρησης και διατήρησής τους σε πτητική ετοιμότητα, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, που αποστερούν ανταλλακτικά και αναβαθμίσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή