F-35: Άσχημα τα νέα για το μαχητικό 5ης γενιάς, «μικρή πρόοδο» μέσα στο 2021 διαπιστώνει το Πεντάγωνο

Το F-35 εξελίσσεται ραγδαία στο

Άλλη μια έκθεση του Πενταγώνου προκαλεί πονοκεφάλους στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και όχι μόνο, καθώς διαπιστώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2021 το πρόγραμμα κατέγραψε μικρή πρόοδο ως στασιμότητα, ενώ παρατηρήθηκαν και οπισθοδρομήσεις σε ορισμένους τομείς.

Η… μυστική έκθεση

Η έκθεση του Διευθυντή Λειτουργικών Δοκιμών και Αξιολόγησης του Πενταγώνου για την πορεία του προγράμματος του F-35 δημοσιοποιήθηκε με μια πρωτοφανή κίνηση εκ μέρους του αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ: ουσιαστικά, μεγάλα κομμάτια του περιεχομένου της παράμένουν… μυστικά για το ευρύ κοινό καθώς ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να τα χαρακτηρίσει ως «ελεγχόμενη μη απόρρητη πληροφορία» και να μην τα δημοσιοποιήσει μαζί με την έκθεση, ουσιαστικά δημιουργώντας δύο κείμενα.

Στασιμότητα

Ωστόσο, πληροφορίες από το… κρυφό περιεχόμενο της έκθεσης που περιήλθαν σε γνώση του POGO, σχηματίζουν μια καθόλου κολακευτική εικόνα για την πορεία του προγράμματος των F-35, καθώς φαίνεται ότι έχουν γίνει λίγες επιδιορθώσεις σε πολλά ζητήματα αξιοπιστίας και επιδόσεων του μαχητικού που, ως σήμερα, δεν του έχουν επιτρέψει να ικανοποιεί τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Στην ουσία, η έκθεση αναφέρει ότι μετά από 20 χρόνια και 62,5 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει κατορθώσει να δώσει ένα αεροσκάφος που να μπορεί να πετά όσο συχνά χρειάζεται και να δρα επαρκώς σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Εκκρεμεί το σημαντικότερο τεστ

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που η «δημόσια» έκθεση παρουσιάζει, αυτό που ξεχωρίζει είναι τη τελική εξέταση σε ειδικό εξομοιωτή (JSE), ο οποίος θα δοκιμάσει τις πλέον προχωρημένες δυνατότητες του αεροσκάφος, μέσα από 64 ειδικές δοκιμές. Το τεστ αυτό -από το αποτέλεσμα του οποίου εξαρτάται αν το μαχητικό θα μπει σε πλήρη παραγωγή- έχει καθυστερήσει ήδη τέσσερα χρόνια και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί φέτος. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά διαθεσιμότητας του F-35 ισορρόπησαν σε ένα σχετικά υψηλό σημείο μέσα στο 2021 και στη συνέχεια παρουσίασαν υποχώρηση στους τελευταίους μήνες της χρονιάς.

Χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας

Πιο αναλυτικά, το «μυστικό» κομμάτι της έκθεσης αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα του στόλου των F-35 έφθασε στο 61% (το αποδεκτό όριο είναι μεταξύ 75-80%, ενώ για τα συγκεκριμένα μαχητικά οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έθεσαν όριο το 65%), ωστόσο δεν αναφέρονται τα ποσοστά επιχειρησιακά έτοιμων μαχητικών, ούτε τα ποσοστά πλήρως επιχειρησιακά έτοιμων αεροσκαφών (δηλαδή, εκτός από το να… απογειώνεται και να προσγειώνετα, να μπορεί να πραγματοποιήσει και τους ρόλους μάχης που έχει). Σημειώνεται ότι το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας ανέφερε ότι τα πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα F-35 δεν ξεπερνούν το 39% στο σύνολο του στόλου των αεροσκαφών.

Ζητήματα συντήρησης

Επίσης, αναφέρεται ότι το F-35 χρειάζεται τον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που περιέγραφαν οι προδιαγραφές του προγράμματος για να γίνει συντήρηση και να επιδιορθωθούν βλάβες και ζημιές, όπως, για παράδειγμα, στο ειδικό stealth επικάλυμμα των μαχητικών. Παράλληλα, το πρόγραμμα υποχρεώθηκε να πετάξει στα σκουπίδια το υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων συντήρησης του μαχητικού, το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές, και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, καθώς το σύστημα αυτό συχνά παρουσίαζε σφάλματα που δεν υπάρχουν ή έδινε λάθος δεδομένα. Το νέο σύστημα, ωστόσο, καθυστερεί ελλείψει πόρων, αλλά και λόγω του ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με το προηγούμενο, πριν εγκατασταθεί στα αεροσκάφη.

Το συμπέρασμα

Η έκθεση περιέχει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην Ιστορία, 20 χρόνια μετά το πράσινο φως για την υλοποίησή του, συνεχίζει να έχει σημαντικά προβλήματα, τα οποία το εμποδίζουν, όχι μόνο να μπει σε πλήρη παραγωγή, αλλά ακόμα και να λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο και να παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών που το (χρυσο)πληρώνουν τις δυνατότητες που τυπικά διαθέτει. Η νέα αυτή έκθεση φέρνει νέους «πονοκεφάλους» στους υποστηρικτές του προγράμματος, οι οποίοι, πλέον, αρκούνται να υποστηρίζουν ότι είναι «πολύ μεγάλο για να αποτύχει», παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι από το να περιμένου, ίσως περικόψους το πρόγραμμα και σταθούν σε άλλες λύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή