F-35: Γιατί ο Τραμπ βιάζεται να «κλειδώσει» τη συμφωνία πώλησης του μαχητικού 5ης γενιάς στα ΗΑΕ – Τι ανησυχεί τους Δημοκρατικούς

Έπος! Οι ΗΠΑ ζητούν...ενοίκιο για τα F-35 που δεν πούλησαν στην Άγκυρα

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, που περιλαμβάνει την πώληση 50 stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και 18 επιθετικών drones Reaper, με το κόστος να ξεπερνά τα 23 δισ. δολάρια, θα υπογραφεί πριν ολοκληρωθεί η θητεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης

Ο Ρ. Κλαρκ Κούπερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για στρατιωτικές και πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην συμφωνία ότι «όλα βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης. Και όπως ήδη έχουμε εξηγήσει, οι πωλήσεις είναι εξαιρετικά οργανωμένες διυπηρεσιακά και έχουν λάβει την έγκριση του Κογκρέσου».

Οριακές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κούπερ παραλήπει ένα κρίσιμο δεδομένο, καθώς η Γερουσία απέρριψε οριακά απόπειρα μπλοκαρίσματος της πώλησης των οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ με καθαρά κομματική ψήφο (οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 47-49 υπέρ της πώλησης των F-35 και 46-50 υπέρ των Reaper), ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν, που θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ «θα είναι κάτι που θα μελετήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά».

Δύσκολες οι αλλαγές μετά την υπογραφή

Ωστόσο, άπαξ και υπογραφεί το συμβόλαιο, οιαδήποτε αλλαγή στους όρους του είναι εξαιρετικά δύσκολη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μια τεράστια αγοραπωλησία (το κόστος των F-35 υπολογίζεται στα 10,4 δισ. δολάρια, τα ΗΑΕ θα πληρώσουν άλλα 2,97 δισ. για τα drones και άλλα 10 δισ. θα πάνε σε πυραύλους και βόμβες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους). Μάλιστα, οι τιμές αυτές μπορεί να αλλάξουν συν τω χρόνω, ενώ και πολιτικά μια προσπάθεια αλλαγής της συμφωνίας θα έχει κόστος.

Δεσμεύοντας τον Μπάιντεν

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας μέσα στις επόμενες επτά-οκτώ ημέρες, ο Τραμπ επιδιώκει να δεσμεύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς ήταν οι Δημοκρατικοί εκείνοι που έφεραν τις περισσότερες αντιρρήσεις για την πώληση, φοβούμενοι τις καλές σχέσεις των ΗΑΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά επισημαίνοντας και την ποιοτική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ που το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Άμπου Ντάμπι θα επιφέρει.

Επιφυλάξεις Ισραήλ-Τουρκίας

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει F-35, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αγοραπωλησία, ωστόσο, τελικά υπαναχώρησε με ειδικούς να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν συγκεκριμένα ανταλλάγματα στο Τελ Αβίβ, ώστε να διατηρήσει την αμυντική υπεροχή του. Από την πλευρά της, η Τουρκία μέσω λόμπι πίεζε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να μην περάσει η συμφωνία, εκτιμώντας ότι η πώληση F-35 στα ΗΑΕ σε συνδυασμό με την απόκτηση Rafale από την Ελλάδα, ανατρέπει τις ισορροπίες ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή