F-35: Καλό… 2025 για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης TR-3 στα stealth μαχητικά αεροσκάφη

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σχετικά με την παράδοση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 με ενσωματωμένο το «πακέτο» αναβαθμίσεων «Technology Refresh 3», καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προσπαθεί να βρει «ενδιάμεσες λύσεις» για να ικανοποιήσει όχι μόνο τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέλη του Κογκρέσου, που εκφράζουν έντονα την δυσαρέσκειά τους.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα σε ένα χρόνο

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed Martin, Τζιμ Τέικλετ, αποκάλυψε μερικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης των stealth μαχητικών, λέγοντας πως τα πρώτα F-35 με τις αναβαθμίσεις «Technology Refresh 3», που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέα λογισμικά, υποσυστήματα, προηγμένο υπολογιστή μάχης και εκσυγχρονισμένο πιλοτήριο, θα πραγματοποιήσουν αρχικά εκπαιδευτικές πτήσεις και από το 2025 θα είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των F-35 στην έκδοση «Block 4» είναι αρκετά προβληματική και «επίπονη», διότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια υλικών από την εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να «έχει μείνει πίσω» ήδη ένα χρόνο. Αυτό έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις και σε Αμερικανούς Γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν αρκετό καιρό να ακούσουν καλές «ειδήσεις» για την πορεία του προγράμματος στις σχετικές Επιτροπές του Κογκρέσου.

Ανησυχίες

Εξάλλου, τις ίδιες ανησυχίες έχουν και οι αρμόδιοι επιτελείς στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με την Πολεμική Αεροπορία να μειώνει την παραγγελία νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 για το οικονομικό έτος 2025. Την ίδια στιγμή, η Lockheed Martin συνεχίζει την παραγωγή νέων αεροσκαφών, στα οποία θα εγκατασταθεί το «πακέτο» αναβαθμίσεων «Technology Refresh 3» όταν αυτό πιστοποιηθεί για την εύρυθμη λειτουργία και πλήρη αξιοπιστία του.

Η αμφιλεγόμενη «ενδιάμεση» λύση της κατασκευάστριας εταιρείας είναι οι δοκιμαστικές πτήσεις F-35 με ημιτελή «πακέτα» αναβαθμίσεων «Technology Refresh 3», μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, με την επικείμενη παράδοσή τους εντός του τρίτου τριμήνου του 2024 και με απώτερο σκοπό την πλήρη αναβάθμιση των stealth αεροσκαφών με το σύνολο των λειτουργιών του «Technology Refresh 3» το 2025, όταν και βάσει χρονοδιαγράμματος, αυτά τα F-35 θα είναι έτοιμα για επιχειρήσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή