F-35: Πιο κοντά στην απόκτησή τους η Ελλάδα, αλλά θα… αργήσουν να έλθουν στη χώρα

F-35: Πιο κοντά στην απόκτησή τους η Ελλάδα, αλλά θα… αργήσουν

Ένα ακόμα βήμα για την απόκτηση από την Ελλάδα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του σχετικού νομοσχεδίου των Γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με το οποίο προτείνεται η προμήθεια της Ελλάδας με περίφημα μαχητικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις βάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το μαχητικό 5ης γενιάς, και να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά στη σύνταξη του επίσημου αιτήματος προς την Ουάσινγκτον, για να αρχίσουν οι διαδικασίες της προμήθειας.

Δη, δει, χρόνου

Πάντως, όσοι φαντάζονται ότι η προμήθεια των F-35 θα μοιάζει με την αγορά των Rafale από τη Γαλλία, μάλλον θα απογοητευθούν, αφού θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρις ότου η Ελλάδα αποκτήσει το πρώτο μαχητικό, καθώς η διαδικασία πώλησης σε τρίτη χώρα των αεροσκαφών αυτών είναι μακρά και περιλαμβάνει πολλά στάδια.

Χοντρικά, από τη στιγμή που η Αθήνα στείλει στην Ουάσινγκτον την Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Letter of Request, LOR), εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια πριν το πρώτο F-35 «πατήσει» ελληνικό έδαφος, καθώς θα προηγηθούν η οριστικοποίηση της παραγγελίας, η κατασκευή των μαχητικών, η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, η προμήθεια και εγκατάσταση προσομοιωτή για τα μαχητικά, η δημιουργία ειδικής βάσης και υποδομής αλλά και η εκπαίδευση τεχνικών.

Ζήτημα το κόστος

Και όλα αυτά, θεωρώντας ότι η γραφειοκρατία του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν θα θέσει κάποιο ζήτημα, όπως αυτά που τίθενται όσον αφορά στην πώληση F-35 στα ΗΑΕ. Βέβαια, οι περιπτώσεις Ελλάδας και ΗΑΕ είναι διαφορετικές, όπως και οι συνθήκες στις περιοχές, ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων για γραφειοκρατικούς ή μικροπολιτικούς λόγους.

Και, βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος, καθώς κάθε F-35 εκτιμάται ότι έχει τιμή περί τα 100 εκατ. δολάρια, χώρια το κόστος συντήρησης και πιθανών αναβαθμίσεων. Σημειώνεται, δε, ότι ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το πτητικό κόστος των μαχητικών που σήμερα ανέρχεται στα 36.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης και οι Ένοπλες Δυνάμεις πιέζουν την κατασκευάστρια Lockheed Martin να συμπιέσει όσο γίνεται το κόστος αυτό.

Σημαντικό πλεονέκτημα

Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανάβουν πράσινο φως για την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο στον αμυντικό, αλλά και στον πολιτικό/γεωπολιτικό τομέα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία έχει ήδη αποβληθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού, στο οποίο συμμετείχε από την πρώτη στιγμή. Με την κίνηση αυτή η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στην περιοχή και τονίζει την αρμονική σχέση Ουάσινγκτον και Αθήνας

Στο καθαρά αμυντικό πεδίο, το F-35, παρά τα όποια προβλήματα του καταλογίζονται, θεωρείται ως το πλέον εξελιγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, με τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο στον αέρα (συνδυάζει χαρακτηριστικά μαχητικού κρούσης και εναέριας υπεροχής), αλλά και δικτύωσης με επίγειες δυνάμεις, λειτουργώντας ως ένα «ιπτάμενο αρχηγείο». Όσο για τις stealth ιδιότητές του, είναι εξαιρετικά προηγμένες και το καθιστούν σχεδόν αόρατο για τα εχθρικά ραντάρ.

Με την προσθήκη των F-35, η Ελλάδα αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθεύεται πλεονάζον στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ με συμβολικό τίμημα. Μάλιστα, προ ημερών που παραδόθηκαν τα πρώτα 44 Μ1 117 σε σύνολο 12.000 θωρακισμένων οχημάτων.

Καμία δημοσίευση για προβολή