F-35: Τα δύο «καυτά σενάρια» που τρομάζουν την Ουάσινγκτον και πώς το μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να αποδείξει την αξία του (Photos)

Καρότο και μαστίγιο από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία

Όπως όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια, έτσι και το πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς των ΗΠΑ, του F-35, περνάει κατά καιρούς από δύσκολες φάσεις.

Σφοδρή κριτική

Κατά την τρέχουσα περίοδο, βρισκόμαστε σε μια από αυτές, όπου το μαχητικό δέχεται κριτική για το τεράστιο κόστος του, τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, την νέα αναβολή στο κρίσιμο τεστ που θα ανάψει το πράσινο φως στην σειριακή παραγωγή τους, τα προβλήματα με το λογισμικό, κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σμιθ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «ποντικότρυπα» και κάλεσε το Πεντάγωνο να περιορίσει το πρόγραμμα προκειμένου να ελέγξει τις ζημιές από το κόστος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια.

Τα σενάρια του τρόμου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν δύο σενάρια που η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει στο πλαίσιο της χάραξης στρατηγικής για το επόμενο διάστημα, τα οποία καθιστούν το stealth μαχητικό ως κρίσιμο παράγοντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν.

Το πρώτο σενάριο εξετάζει την πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη και το δεύτερο απόπειρα της Κίνας να καταλάβει την Ταϊβάν, δύο σενάρια τα οποία θα απαιτήσουν από τις ΗΠΑ να δράσουν μακριά από τα εδάφη τους και τα οποία, αν εξελιχθούν αρνητικά, θα αλλάξουν δραματικά τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Η «ρωσική απειλή»

Όσον αφορά στη Ρωσία, το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του μπορούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα κάθε χώρας στη ανατολική Ευρώπη μέσα σε δύο ημέρες. Η δήλωση θεωρήθηκε ως κομπασμός, ωστόσο, η Ουάσινγκτον ανησυχεί.

Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας, στηριγμένο κυρίως στους S-300 και S-400, αν και σταδιακά θα προστίθενται σε αυτό και οι S-500 που μαζί με ειδικά ραντάρ, θα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη διείσδυση ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών σε «θερμά σημεία».

Σε μια τέτοια περίπτωση -απευκταία από όλους, φυσικά- τα F-35 χάρη στις stealth ιδιότητές τους και τις τεράστιες ικανότητές τους για δικτύωση, θα αποτελέσουν την αιχμή των δυνάμεων κρούσης, τσακίζοντας τις χερσαίες αμυντικές διατάξεις της Ρωσίας και ανοίγοντας το δρόμο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Το «κινεζικό σενάριο»

Από την άλλη, στρατιωτικοί και αναλυτές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κίνα να κινηθεί στρατιωτικά κατά της Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ενώ ο Economist εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον μειωμένη δυνατότητα παροχής στρατιωτικής στήριξης στην νησιωτική χώρα.

Αν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, τότε ουσιαστικά τελειώνει και η κυριαρχία των ΗΠΑ στην νοτιοανατολικό Ειρηνικό, καθώς η γεωστρατηγική θέση του νησιού είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της τρέχουσας ισορροπίας, με την Κίνα, η οποία αναπτύσσει ναυτικές δυνάμεις και πυραύλους με στόχο την Ταϊπέι.

Σε μία πιθανή σύγκρουση, το F-35, όπως και στην Ευρώπη, θα παίξει μείζονα ρόλο, καθώς εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματά του, η έκδοση για τους Πεζοναύτες χρειάζεται μικρούς διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης και η έκδοση για το Ναυτικό μπορεί να οργανώσει ταχέως βομβαρδισμούς σε στρατηγικά σημεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή