Facebook: Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει το δημιούργημά του

Αμαρτία εξομολογούμενη. O Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του facebook, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει το δημιούργημά του. Ο Μαρκ, ντυμένος “στην τρίχα”,  έκανε τη δική του υπόκλιση στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τρίτη απολογούμενος για τo χάος που εξαπέλυσε στο Facebook.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ κάποτε έδωσε την εντύπωση ότι ήταν στον υπέρτατο βαθμό υπεύθυνος για την εταιρεία του, φτάνοντας μέχρι τον έλεγχο των μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Ακόμη και όταν κάτι πήγαινε στραβά και έπρεπε να το παρακολουθήσει, έμοιαζε μόνο ως μια προσαρμογή στο κύριο σχέδιό του. Τελευταία, φαίνεται πιο μαθητευόμενος από ότι μάγος.

Τι δεν κατάλαβε το αστέρι. Όπως αναφέρει η WSJ, tο ανησυχητικό θέμα δεν είναι ότι ο κ. Ζούγκερμπεργκ αρχικά υποβάθμισε τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά ότι δεν τις κατάλαβε. Με μεγαλύτερη προσπάθεια και τιμιότητα, αναφέρει η εφημερίδα, το Facebook μπορεί να διορθώσει τη ολιγωρία με την οποία χειρίστηκε τα προσωπικά δεδομένα. To σκάνδαλο με τη Cambridge Analytica έδειξε ότι ήταν πολύ χαλαρό στο να επιτρέπει τον κόσμο και τους οργανισμούς να συνδέονται στο «κοινωνικό του γράφημα» και να αντλούν δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες.

[more]

Ποιό είναι το πρόβλημα του facebook. Τo Facebook όλο και περισσότερο αναφέρεται στις προσπάθειες να περιορίσει την ποσότητα της παθητικής κατανάλωσης από τους χρήστες, από την ανάγνωση ειδήσεων (ψευδών και άλλων) μέχρι την παρακολούθηση βίντεο. Αντ’ αυτού, θέλει να τους γυρίσει στο είδος της αλληλεπίδρασης με την οποία ξεκίνησε – «να μείνουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπούν, να ακούγεται η φωνή τους και να χτίζουν κοινότητες και επιχειρήσεις», λέει ο κ. Ζούγκερμπεργκ.

Ωστόσο, το μέγεθος του Facebook το καθιστά ένα χαλαρό δίκτυο σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα που επικεντρώνονται σε μικρότερες κοινότητες. Έτσι, εκατοντάδες εκατομμύρια «χαλαροί δεσμοί» επιτρέπουν μεθόδους άσκησης επιρροής.  Κάποιοι μπορούν να Οι τελευταίοι μπορούν να κάνουν τους χρήστες χαρούμενους ή μελαγχολικούς. Μπορούν να τους βοηθήσουν  να χάσουν βάρος ή να πάρουν. Μπορούν να δώσουν εκ βαθέως πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση.

Με δυό λόγια. Ο  κ. Ζούγκερμπεργκ το έπαιξε μάντης Κάλχας στο Κογκρέσο. «Δεν είναι αρκετό να συνδέεις τον κόσμο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές», είπε. Γεγονός που μας επιτρέπει να ανησυχούμε…

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή