FAZ: Οι μεγάλες αντιφάσεις στη «Δημοκρατία του… Σουλτάνου και των απολυμένων»

«Δημοκρατία των απολυμένων» χαρακτηρίζει την Τουρκία η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η FAZ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, μετά και την άνετη επανεκλογή του Ερντογάν, κάνει λόγο για την αντίφαση που χαρακτηρίζει τις νέες, ευρέως ενισχυμένες εξουσίες του «Σουλτάνου» και την υποτιθέμενη ανάκληση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», κατά την οποία ίσχυαν οι ίδιες πάνω κάτω εξουσίες του Ερντογάν.

Μαζικές απολύσεις

Στην ανάλυσή της η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει: «Οι μαζικές απολύσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον στρατό, στον οποίο οι πραξικοπηματίες διέθεταν αρκετή επιρροή ώστε, το βράδυ του πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, να κρατούν τη χώρα με κομμένη την ανάσα επί ώρες. Σύμφωνα με τον αξιωματικό ε.α. και επιφανή αναλυτή για στρατιωτικά θέματα M. Gurcan, έκτοτε έχουν απολυθεί τόσοι πολλοί αξιωματικοί, ώστε πλέον επηρεάζεται το αξιόμαχο του στρατεύματος που απέμεινε. Ήδη μέχρι τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τον Gurcan, είχε απομακρυνθεί το 40% των στρατηγών και το 20% των υπαξιωματικών».

Η οικονομική κρίση φέρνει το ΔΝΤ

Φαίνεται όμως ότι ακόμη και οι υπερεξουσίες Ερντογάν δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση που απειλεί την Τουρκία. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «αν οι περικοπές υλοποιηθούν και γίνουν ορατές τους επόμενους μήνες, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο του 2019. Είναι αμφίβολο αν ο Erdogan θα καταφέρει να συνεχίσει μέχρι τότε την πολιτική των κρατικά επιδοτούμενων φτηνών δανείων και των ακριβών εκλογικών παροχών.
Γιατί η διολίσθηση της λίρας και ο πληθωρισμός δεν ανακαλούνται με προεδρικά διατάγματα».

Μαχαίρι σε 130.000 υπαλλήλους

[more]

Συνοψίζοντας, η FAZ υπενθυμίζει ότι μετά τις τελευταίες απολύσεις ο συνολικός αριθμός των δημοσίων λειτουργών που έχει απομακρύνει ο Erdogan ανέρχεται σε περισσότερους από 130.000. Και διερωτάται: «Είναι δυνατόν να απειλούσαν την ασφάλεια του κράτους τόσοι πολλοί από εκείνους που το υπηρέτησαν; Το άνευ προηγουμένου κύμα διώξεων έχει εξασθενήσει τον γραφειοκρατικό μηχανισμό και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες. Ευχής έργον θα ήταν να επιστρέψει η Τουρκία στην κανονικότητα.
Γιατί οι κίνδυνοι παραμονεύουν.Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Προκειμένου να αποφευχθεί, αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι το φθινόπωρο η Άγκυρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή