Φιλόδοξοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των NPEs σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Φιλόδοξοι είναι οι νέοι στόχοι μέχρι το 2021 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, στην οποία εξετάζει τα σενάρια για την «bad bank».

Γιατί διατηρεί σύσταση «equal weight» και για τις τέσσερις μετοχές

Παρ’όλα αυτά, εκτιμά ότι με το βασικό της σενάριο δεν προσφέρεται κίνητρο ώστε να παιχτεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών. Για το λόγο αυτό αφαιρεί τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και διατηρεί σύσταση «equal weight» και για τις τέσσερις μετοχές.

Mείωση NPEs κατά 60% μέχρι το 2021

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια υποδηλώνουν μείωση των NPEs κατά 60% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021, με τα εγχώρια επίπεδα NPE να υποχωρούν από το περίπου 50% σήμερα στο περίπου 20% το 2021.

Υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στην αγορά αναφορικά με την ικανότητα των τραπεζών να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους τους με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις των τιμών των μετοχών τους, καθώς από την αρχή του έτους οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν κατά 34-72%.

Γιατί αναμένεται βελτίωση των defaults και των ανακτήσεων

Σύμφωνα την Morgan Stanley, οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν τους στόχους αυτούς, όμως οι αποδόσεις θα παραμείνουν σημαντικά συμπιεσμένες. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει βελτίωση στον ρυθμό των defaults και των ανακτήσεων στην Ελλάδα, λόγω των βελτιομένων μακροοικονομικών συνθηκών στη χώρα, της αύξησης των πωλήσεων χαρτοφυλακίων και των ρευστοποιήσεων, καθώς και της παρουσίασης ελκυστικότερων προϊόντων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες.

Ωστόσο, δηλώνει λιγότερο αισιόδοξη απ’ ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αναφορικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης των οργανικών NPEs.

Περισσότερα σε λέξεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος για τους επενδυτές αν το επίπεδο των NPEs μειώνονταν στο 10% το επόμενο έτος, θα ανέρχονταν σε 11,1 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί, αν και οι λεπτομέρειες ως προς το πώς θα διαρθρωθεί μια «bad bank» στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, εξετάζει σενάρια με βάση την εμπειρία άλλων τραπεζικών τομέων όπου χρησιμοποιήθηκε μια «bad bank» για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση.

Το αισιόδοξο σενάριο

Η ανάλυση των σεναρίων της MS υποδηλώνει πως για να μειωθεί στο 10% το επίπεδο των NPEs θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, καθώς οι τιμές των NPEs στην αγορά υποδηλώνουν discount 45-59% επί της λογιστικής αξίας των NPEs. Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, όπου υλοποιείται η ελληνική «bad bank», η ανάλυση της MS για τα επίπεδα NPEs, την κάλυψη και τα κεφάλαια, βλέπει την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να βρίσκονται στην καλύτερη θέση να επισπεύσουν την επίλυση των ζητημάτων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, υπάρχει dilution των επενδυτών καθώς οι απώλειες θα πυροδοτήσουν αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Κράτους, ενώ για να επιτευχθούν οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων του αισιόδοξου σεναρίου τους επόμενους 12 μήνες οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Δεδομένης της δυαδικής φύσης της επενδυτικής περίπτωσης και της έλλειψης σαφήνειας ως προς το αποτέλεσμα η Morgan Stanley αποσύρει τις τιμές στόχους του βασικού της σεναρίου και διατηρεί σύσταση equal weight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή