Financial Times για το “Γαλλικό ντέρμπι”: Κι αν νικήσει η Λεπέν; Οι βαριές συνέπειες για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ

Παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν διατήρησε προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων συνυποψηφίων κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στο δεύτερο γυρο, το σίγουρο είναι ότι η εκλογική αναμέτρηση της 24ης Απριλίου θα είναι ντέρμπι.

Κατάρρευση του κέντρου

Ο Μακρόν φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ανανεώσει τη θητεία του στο Ελιζέ, ωστόσο, ο αρθρογράφος των Financial Times, Γκίντιον Ράχμαν αναρωτιέται τι θα συμβεί αν τελικά και κόντρα στα προγνωστικά κερδίσει η Λεπέν. Τι θα σημαίνει η νίκη της για την Ευρώπη, αλλά και για το ΝΑΤΟ, εν μέσω, μάλιστα, και του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατ’ αρχάς, σημειώνει ο Ράχμαν, το γεγονός ότι το 57% των Γάλλων ψηφοφόρων επέλεξε ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς υποψηφίους -ενώ το κέντρο πλην Μακρόν κατέρρευσε- είναι ένα άσχημο μήνυμα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος διεκδικεί να γίνει ο πρώτος ηγέτης της χώρας που εκλέγεται για δεύτερη φορά εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία.

Πιθανή η νίκη Μακρόν, αλλά…

Από την άλλη, οι πρώτες δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει την αναμέτρηση της 24ης Απριλίου. Ωστόσο, μέσα σε δύο εβδομάδες μπορεί να αλλάξουν πολλά και δεδομένου ότι η ακροδεξιά στη Γαλλία παίρνει συνολικά μία στις τρεις ψήφους (τεράστιο ποσοστό) δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το αντίθετο, μάλιστα.

Ο Ράχμαν τονίζει ότι το ποσοστό της Λεπέν δείχνει ότι η ίδια κατάφερε να «αποτοξινώσει» την εικόνα της από αυτή του πατέρα της, αλλά και από την εικόνα του ακροδεξιού πολιτικού, κάνοντας μια προεκλογική καμπάνια στηριγμένη στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής και καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν αλλάζει ο πυρήνας

Σημειώνεται ότι το 2017 η Λεπέν είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι οι πολιτικές της ταυτίζονται με αυτές του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ακόμα και για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Φέτος, όμως, η ρητορική της άλλαξε και εμφανίζεται ως μια μετριοπαθής ευρωσκεπτικίστρια πολιτικός.

Όμως, όσο κι αν αλλάζει τη ρητορική της, ο πυρήνας της πολιτικής της παραμένει ο ίδιος: υπέρ των «απλών ανθρώπων» και κατά των «ελίτ» και της «παγκοσμιοποίησης». Υπέρ του εθνικισμού. Σκληρά μέτρα κατά της μαντίλας και αστυνόμευση του μέτρου. Συνολικά, το πρόγραμμά της αναμένεται να διχάσει την ήδη ανάστατη Γαλλία.

Υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ

Επίσης, μια νίκη της Λεπέν αναμένεται να τρομάξει τις αγορές, εντείνοντας την κρίση. Ωστόσο, μια νίκη της θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο -υπαρξιακό κίνδυνο- για την ΕΕ, καθώς μετά από την σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το τιμόνι της θα αναλάβει ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει και δεν εκτιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ύπαρξη.

Η Λεπέν δηλώνει ότι θα επαναφέρει την κυριαρχία του εσωτερικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού, θα μειώσει τη συμμετοχή της Γαλλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ οι ανησυχητικές φιλίες της με τον Όρμπαν και τον Πούτιν δείχνουν πολλά για το πώς η Λεπέν αντιμετωπίζει τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου.

Απειλή και για το ΝΑΤΟ

Μια νίκη της Λεπέν θα φέρει τρόμο -και μετά διαπραγματεύσεις- στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να στρογγυλέψουν κάπως τις θέσεις της, ενώ οι σκληροί οπαδοί του Brexit θα αισθανθούν δικαιωμένοι και ενδεχομένως θα δουν τη νίκη της ως ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη ρήξη με την Ευρώπη.

Όσο για το ΝΑΤΟ, ο χαρακτηρισμός της Λεπέν ως «πολεμοκάπηλου οργανισμού» κάνει το «εγκεφαλικά νεκρό» του Μακρόν να μοιάζει με κομπλιμάν. Η Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας και, ταυτόχρονα, θα ζητήσει περιορισμό των κυρώσεων στη Ρωσία επικαλούμε τις αυξήσεις στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή