Φλερτάρει με την αυτοδυναμία ο Κυριάκος, δεν θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

    Marc: Το 48,7% θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπολείπεται 16,6% ο Αλέξης Τσίπρας

     

    “Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται ικανός να αμφισβητήσει την πρωτιά της Ν.Δ, ωστόσο δεν εμφανίζει και συμπτώματα διάλυσης, όπως αυτά που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ (και δευτερευόντως η Ν.Δ.) στις κάλπες του 2012. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε ποσοστά υψηλότερα του 20%”. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ενδιαφέρουσας ανάλυσης του Γιώργου Π.Τερζή στο newpost.gr. 

    To άρθρο του Γ.Π.Τερζή έχει ως εξής:

    Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από δύο, κυρίως, γεγονότα: αφενός και κυρίως από την καταστροφή στο Μάτι, και την ακόμη πιο καταστροφική για τη ίδια διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου από την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη συνακόλουθη προσπάθεια του Μαξίμου να πείσει για την καθαρή έξοδο της χώρας.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνουν στη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας και την τελευταία στροφή πριν την εκλογική αναμέτρηση. Προφανώς, και για τους δύο η παρουσία στη ΔΕΘ αντιμετωπίζεται ως ένα κομβικό σημείο της στρατηγικής τους ενόψει της κάλπης.

    To πολιτικό περιβάλλον

    Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το δημοσκοπικό και πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου οι δύο «μονομάχοι» θα δώσουν το στίγμα τους από τη Θεσσαλονίκη.

    Διότι είναι ένα περιβάλλον που τείνει προς τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό της Ελλάδας. Δεν πρόκειται, προφανώς, για πλήρη αναβίωση της περιόδου 1974-2009, όταν και υπήρχαν, επί της ουσίας, δύο κραταιά και εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ένας δεδομένος τρίτος πόλος (ΚΚΕ, Ενιαίος Συνασπισμός) και, κατά περίπτωση, κάποιο ακόμη κοινοβουλευτικό κόμμα (ΚΚΕ Εσωτερικού, Οικολόγοι, ΛΑΟΣ).

    Ο «νέος, αδύναμος δικομματισμός», όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι δημοσκοπικές εταιρείες και έχουν στη διάθεσή τους τα κομματικά επιτελεία, αφορά στην εμπέδωση, εκ νέου των δύο πόλων, με τη Ν.Δ. να κυριαρχεί στην κεντροδεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος.

    Oι δημοσκοπικές τάσεις

    Αθροιστικά και οι δύο δεν φαίνονται ικανοί να φτάσουν σε ποσοστά πάνω από 70% (σ.σ. στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άθροιζαν το 90% των ψηφοφόρων), ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα και εν αναμονή των «όπλων» που θα επιστρατεύσουν στη μάχη οι δύο πλευρές, οι τάσεις είναι σαφείς:

    – Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορές που υπερβαίνουν τις 10 μονάδες και με τα ποσοστά της να φλερτάρουν (ανάλογα με το ποσοστό αποχής και, φυσικά, τον αριθμό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή) με τον πήχη της αυτοδυναμίας.

    – Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται ικανός να αμφισβητήσει την πρωτιά της Ν.Δ, ωστόσο δεν εμφανίζει και συμπτώματα διάλυσης, όπως αυτά που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ (και δευτερευόντως η Ν.Δ.) στις κάλπες του 2012. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε ποσοστά υψηλότερα του 20%. Πόσο υψηλότερα μένει να φανεί από τις εξελίξεις, προβλεπτές και απρόβλεπτες. Παραδείγματος χάριν, το Μάτι εμφανώς «πλήγωσε» εκλογικά την κυβέρνηση, κάνοντας μία μεγάλη μερίδα των πολιτών να της γυρίσει την πλάτη. Στον αντίποδα, η ολοκλήρωση του μνημονίου ακούστηκε θετικά σε κάποιους. Είναι όμως άλλα μεγέθη και άλλα ακροατήρια.

    – Καταγράφεται απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ καθώς και επιλογή αποχής από πολλούς εξ αυτών, αλλά όχι και διάχυση ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ προς τα μικρότερα κόμματα.

    – Ως εκ τούτου, το ΚΙΝΑΛ – μέρος των ψηφοφόρων του οποίου κοιτάει προς την πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη – δείχνει να μην μπορεί να επαληθεύσει τις προσδοκίες για διψήφιο ποσοστό.

    – Σε μονοψήφια επίπεδα, ανταγωνιζόμενη το ΚΙΝΑΛ, κινείται και η Χρυσή Αυγή, που πάντως αναμένει και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών για τα Σκόπια προκειμένου να δει τη δυναμική της.

    – Στα κυβικά του, τέλος, παραμένει το ΚΚΕ, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή της δυναμικής του, δείγμα ότι – επίσης – δεν καταγράφει ουσιώδη ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ενδεικτικό της τάσης για έναν νέο, εξασθενημένο, δικομματισμό είναι και το γεγονός ότι, βάσει δημοσκοπήσεων τουλάχιστον, τα μικρά κόμματα εντός Βουλής (ΑΝΕΛ, Έν. Κεντρώων) και εκτός Βουλής (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Δεξιά κ.ο.κ.) δεν δείχνουν ουσιαστικές τάσεις ανόδου. Πέραν του Ποταμιού, που ήδη βρίσκεται σε φάση αποδρομής, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων μοιάζουν να δίνουν μάχη για το όριο του 3% ενώ αρκετά μακριά από αυτό βρίσκονται, προσώρας, οι εκτός Βουλής.

    Στη Βουλή σήμερα υπάρχουν οκτώ κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημ. Συμπαράταξη, Χρ. Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Οι περισσότεροι εκ των δημοσκόπων εκτιμούν ότι στην επόμενη δεν θα είναι περισσότερα από έξι.

    Από το NEWPOST.GR

    Καμία δημοσίευση για προβολή