Φλέβα «μαύρου χρυσού» στο Ιράν! Νέο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου

Οι Αρχές του Ιράν στην επαρχία Κουζεστάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ανακάλυψαν ένα νέο, τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, επισημαίνοντας ότι το κοίτασμα, έκτασης 2.400 τ.χλμ. διαθέτει περίπου 53 δισ. βαρέλια αργού, που αυξάνουν κατά ένα τρίτο τα αποδεδειγμένα αποθέματα της χώρας. «Λέω στον Λευκό Οίκο ότι τις μέρες που επιβάλατε κυρώσεις στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, οι εργάτες κι οι μηχανική της χώρας κατάφεραν να εντοπίσουν 53 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Αυτό είναι ένα μικρό δώρο από την κυβέρνηση στον λαό του Ιράν», είπε ο Ρουχανί. Το κοίτασμα μπορεί να αποδειχθεί το δεύτερο μεγαλύτερο του Ιράν πίσω από εκείνο του Αχβάζ, που εκτιμάται ότι διαθέτει περί τα 65 δισ. βαρέλια αργού.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου το Ιράν διεμήνυσε ότι αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σ’ ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Το Ιράν στενάζει υπό το βάρος κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στοχοθετώντας πρωτίστως τον ενεργειακό του τομέα και εμποδίζοντας το ιρανικό πετρέλαιο να φθάνει στις διεθνείς αγορές. Στον απόηχο της συμφωνίας του 2015 το πετρέλαιο είχε ξαναγίνει βασική πηγή εσόδων για τη χώρα, αλλά με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επιβάλουν νέες κυρώσεις η Τεχεράνη πασχίζει να βρει λύσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία επιχείρησαν να τη σώσουν, αλλά η απόφαση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου υπονόμευσε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες αυτές.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ