Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Πλησιάζουν τους 4.000 οι νεκροί, απερίγραπτο το μέγεθος της καταστροφής (Videos)

Σκηνές βγαλμένες από ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ εκτυλίσσονται στη χτυπημένη από τη μανία του Εγκέλαδου νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει αδιανόητους αριθμούς.

Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 3.600, καθώς η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές συνεχίζονται υπό το φως προβολέων, με τη συνδρομή στρατιωτών και εθελοντών, ενώ στη Συρία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι, όπως παραδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει έστω και εκτίμηση για τον τελικό αριθμό των θυμάτων του Εγκέλαδου.

Καταρρεύσεις πολυκατοικιών

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Τουρκία έχει λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες, ενώ σημείωσε ότι «σήμερα είναι η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά και ένας καρπός».

Η επιφυλακτικότητα του Ερντογάν σχετικά με τον αριθμό τωμ θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ, ενώ στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία. Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Και κακοκαιρία

Μόλις άρχισε να σείεται η γη, οι άνθρωποι σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους με πολλούς να περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τα κυριότερα αεροδρόμια στην Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες να εμφανίζονται να φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο.

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Τεκτονικά φαινόμενα

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, ενώ αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ισχυρίστηκε ότι κατά τον κύριο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, η αραβική τεκτονική πλάκα μετακινήθηκε τρία μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων.

«Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων» είπε, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο τσουνάμι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα. Ο Ντολιόνι τόνισε, δυσοίωνα, ότι αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα όπως συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999».

Απαισιόδοξος Τσελέντης

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο MEGA για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, υποστήριξε ότι «κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

Όσον αφορά στην εξέλιξη του φαινομένου, ο καθηγητής Σεισμολογίας δεν φάνηκε αισιόδοξος, καθώς υπογράμμισε ότι «ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», εκτιμώντας ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, μιλώντας για μετασεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ και λέγοντας ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 10.000.

Επταήμερο πένθος στην Τουρκία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο και εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος, αναφέροντας στα social media ότι «λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό».

Καμία δημοσίευση για προβολή